Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen

Vent venligst...
Kurven er tom...
15.august 2019

Ordets magt

”Sig jeg er slem!” Det er noget mange siger for sjov, når samtalen falder på de lidt hedere emner, som kan være svære at tale om uden lidt god dansk selvdistance. Men inderst inde er der mange, der mener det. Det kan bare være svært at finde de rigtige ord.
Først og fremmest er det sigende, at vi simpelthen mangler et ord for begrebet ”dirty talk” på dansk. Man kan ofte opklare meget om en kultur, ved at kigge på hvilke ord der er i dens sprog, og især hvilke ord, der ikke er der! I dette tilfælde mangler der en samlet betegnelse for de spøgefulde grovheder vi udveksler på lagnerne.
Det vidner om, at det er noget vi har svært ved at sætte ord på. I forvejen er dansk et lidt halvkejtet sprog, hvad sex angår. Vi har ét nogenlunde neutralt ord for det mandlige kønsorgan, og ikke et eneste for kvindens. Her tænker jeg på henholdsvis ”pik”, som mange alligevel finder lidt grovkornet, og den blotte mangel på ord, der ikke enten er kliniske, vulgære eller infantile, når det gælder om at besynge kvindens ynder.
 

Alt er bedre end stilhed

Jeg bruger personligt ordet ”kusse”, men det er et spørgsmål om alder og miljø hvilke ord der betragtes som fyldestgørende og anstændige. På Belugis blogs, og i beskrivelserne af vores sortiment, anvender vi som regel ”penis” om mandens organ og mere specifikke ord om kvindens, som ”vagina”, ”skede” og ”klitoris”, afhængigt af sammenhæng, om kvindens. Disse medicinske termer, håber vi, er dem der forarger færrest, men mange vil nok betragte dem som lidt vel kolde og distancerede.

Når vi har så svært ved at navngive vores egne kropsdele, er det ikke så mærkeligt at mange stejler, når det gælder dirty talk. Det er lidt ligesom at skulle bage en rigtig god kage, kun med dårlige ingredienser og en defekt ovn. Dertil kommer at sprogforståelse er skarpt individuelt, og som sagt afhængig af ens alder, opvækst og mentalitet. Det der er frækt for én person er ulækkert for en anden. En sætning som vil sætte ild under én kvinde, vil få en anden til at slukkes.

For at sætte det hele endnu mere på spidsen er ren stilhed også ganske akavet for mange af os. Hvis ingen åbner munden, udvikler akten sig til at være en slags ufrivillig stilleleg, hvor stilheden bliver dominerende – altså hvor det pludselig virker angstprovokerende at bryde den.


Find de gode ord

Der er én løsning på dette problem, og den er heldigvis både nem og sjov: Tal om ordene og deres betydning. Det betyder ikke, at I skal holde filologiske foredrag for hinanden under forspillet, blot at I, med de rigtige ord, kan gøre sex meget bedre for jer begge to.

Start med at blive enige om hvad I kalder ting. De fleste mænd vil være glimrende tilfredse med at kalde en pik for en pik, og det samme vil størstedelen af kvinderne. Undgå ord der giver den af jer forkerte associationer. Jeg finder eksempelvis personligt ord som ”tissekone” barnagtige og direkte frastødende, og mere moderne slangudtryk som ”punani” fjollede og usexede – det skal indskydes af punani antageligvis stammer fra hawaiiansk, og betyder ”smuk blomst”, så det er ganske poetisk der hvor det kommer fra.

Men poesi kan i sig selv være problematisk. Hverdagsdansk er ikke udpræget lyrisk smukt, og derfor forekommer ord som ”lotusblomst” og ”glans” os fremmede og overdrevne, til et punkt hvor de bliver morsomme. Patos bekommer os dårligt. Valget af ord er et spørgsmål om fælles afvejning, og de indledende samtaler kan være ganske underholdende.


Prøv en anden rolle

Sprogbrug er ikke en forudsætning for sex, men det er ofte en nødvendighed i dominanslege og andre former for BDSM. Her er særligt den dominante nødt til at rulle sig ud, rent sprogligt, og beordre den underdanige rundt. Mange submissive tænder også voldsomt på verbale ydmygelser, hvor man kalder dem de værste ting, mens man straffer dem fysisk. Her går ordene fra at være praktiske – når man skal beskrive hvordan man foretrækker et handjob – til at være en essentiel del af sexakten. Og ordenes magt er stærk og undervurderet.

Ligesom en forkert bevægelse kan ødelægge den fysiske nydelse ved sex, kan det forkerte ord bringe en ud af stemning. Og det er bestemt ikke altid lige nemt at regne ud, hvad der er det rigtige at sige. Jeg kender en kvinde, som jeg kan kalde de værste ting, men aldrig ordet ”so”. Det skyldes måden ordet blev brugt på, der hvor hun voksede op. So har antaget en helt bestemt betydning for hende, som mange andre ikke deler. I dette tilfælde var det noget vi snakkede om på forhånd, og så slettede jeg midlertidigt dette ene ord fra mit forråd.

Ordene kommer allermest til deres ret i rollespil. Når man spiller en anden person følger sproget med, og det kan hjælpe virkelig godt med at få etableret den karakter man spiller. Spiller man en meget ung person er der visse ord, der pludselig ikke lyder så åndssvage som de gjorde lige før. Spiller man en autoritetsperson – en læge, betjent eller soldat fx – kan de kolde, neutrale begreber pludselig være bedre end de sædvanlige. Det er et spørgsmål om stemning, timing og fantasi.

Skrevet af:
Martin Schjönning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag

Gode tilbud • Konkurrencer • Information om arrangementer • Tips og tricks til dit sexliv
Information om nye produkter • Og meget mere fra din foretrukne sexshop