Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen

Vent venligst...
Kurven er tom...
10.juni 2017

Sex Leksikon

A

Adipofili

Seksuel lyst til overvægtige mennesker.

Afholdenhed

Seksuel afholdenhed, vil sige, at man af den ene eller anden grund i perioder af kortere eller længere varighed, helt undgår seksuelt samvær med andre, eller helt undgår seksuel stimulation i det hele taget.

Afrodisiaka

Midler, f.eks. urter og naturprodukter mm., som kan bruges for at øge seksuel lyst, seksuelt udbytte eller præstation. Og i nogle tilfælde, kan produkter bruges som ’kærlighedsmiddel’ i håbet om, at få en anden til at føle lyst og kærlighed.

Afrodite

Elskovens gudinde i græsk mytologi, men er også kendt for at være gudinden for kærlighed, skønhed og frugtbarhed.

AIDS

Forkortelse for Acquired Immune Deficiency Syndrome. AIDS er som udgangspunkt dødelig, men der er idag udviklet medicin, som kan forlænge livet væsentligt.
Sygdommen starter med HIV virus. HIV-1-virus-infektion medfører typisk en tiltagende svækkelse af immunforsvaret, først og fremmest pga. et fald i antallet af CD4-positive lymfocytter T-hjælpeceller. På grund af det meget svækkede immunforsvar, er det derfor ofte en følgesygdom der er dødelig, end AIDS selv. 
HIV virussen kan udvikle sig til AIDS, når bestemte infektioner eller cancerformer optræder hos en hiv-smittet person.
HiV smitter ved slimhindekontakt. Penis/vagina/anus. Man kan ikke blive smittet ved kys eller almindelig hudkontakt.
AIDS har i den vestlige verden været særligt udbredt i bøssemiljøer, men heteroseksuelle er også udsatte. Gennem en større bevidsthed om ’sikker sex’, er sygdommen ikke længere så udbredt, og alle ved at et kondom kan forhindre smitte.
I flere Afrikanske lande, er sygdommen et meget stort problem, og mange dør som følge af AIDS.

Aldersforskel

Kærlighed kan opstå mellem alle, også selvom der måske er stor aldersforskel. For nogle er der en særlig tiltrækning til netop en partner eller sexpartner, som er meget yngre eller ældre end en selv.
For nogle er det nærmest en fetish. På pornosites er ’Aldersforskel’ ofte en kategori for sig.

Akrotomofili

Seksuel lyst til mennesker med amputerede legemsdele.

Altocalcifili

Hvis en person er særligt fascineret af højhælede sko, som kan udvikle sig til en fetich.

Anale fase

Den anale fase er en betegnelse der er brugt af Sigmund Freud til at beskrive en del af et barns udvikling. Den anale fase er aldersperioden 18 måneder – 3 år; I denne fase er endetarmsåbningen og afføring det, der forbindes med lyst og interesse. Kontrol over endetarmens lukkemuskel udvikles i denne periode. Barnet lærer i denne periode at gå, tale og sætte sin vilje igennem. Jeg'et dannelse er i fuld gang. Og barnet udvikler selvstændighed.

Analforskrækkelse

Mange mænd, forbinder al stimulation af anus, og de seksuelle følelser der kan opstå omkring anus, med dét at være homoseksuel. Hvis manden er heteroseksuel, kan han have analforskrækkelse, og på ingen som helst måde ønske at blive rørt netop der.

Analsex

Seksuel stimulation af anus. Mænd og kvinder har forskellige erogene zoner i og omkring anus/endetarmen. Mænd har prostatakirtlen, som kan stimuleres gennem anus, og give fantastiske orgasmer.

Anus

Endetarmsåbning.

A-punkt

Et meget følsomt punkt, i kvindens skede, mellem livmoderhals og G-punktet. For at finde A-punktet skal du med to fingre stimulere skeden, til den reagerer lidt. Vend nu fingrene mod maven, til du rammer et svampet område på størrelse med en valnød. Det er g-punktet. Fortsæt opad til du støder på livmoderhalsen. Ca midt imellem dit g-punkt og din livmoderhals er A-punktet. Det føles glat, og er ekstremt følsomt over for berøring. Du kan bedst selv mærke, hvordan det føles bedst, at stimulere A-punktet.


Med bevidstheden om, hvor punktet sidder, og hvordan stimulationen føles, kan du og din partner prøve Jer frem, med sexstillinger hvor penis rammer punktet.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aseksuel

Person der slet ikke har seksuel lyst.

Asfyksiofili

Kvælning i kortere tid, hvor iltmanglen gør lystfølelsen og orgasmen større. Denne praksis bliver også kaldt Breath Control, BC og kvælningssex. Det er en meget farlig leg, som i flere tilfælde har slået mennesker ihjel, og gjort andre til mordere.

Asynkron lyst

Når to mennesker i et forhold, ikke har den samme lyst, eller det samme niveau af lyst.

B

BDSM

B= bondage, D= dominans, S= Sadisme M= masochisme
En Fetish, som kan dyrkes på rigtig mange niveauer, hvor tændingen som udgangspunkt, består i dynamikken mellem det maskuline og det feminine. Ofte indebærer SM smerte, men kan også bestå i sanseindtryk, som ikke nødvendigvis gør ondt.

Biseksuel

Seksuel orientering, hvor man er tiltrukket af både mænd og kvinder.

Blindfold

Bind for øjnene.

Blotter

En person som fremviser sine kønsorganer eller onanerer foran fremmede mennesker.

Blowjob eller BJ

Stimulering af penis med munden. Også kaldet oralsex.

Bondage

At binde eller fiksere sin partner. Der kan bruges håndjern, tøj, reb, tape og alt muligt andet. Der findes også en masse forskellige gynger og fikseringsanordninger på markedet.

Bondage kan indgå i BDSM lege, men kan også dyrkes i en blidere og mere sanselig form, som f.eks. Japansk Bondage, hvor det nærmest er en kunstart, og hvor nærkontakten og det visuelle resultat er vigtigere end det seksuelle aspekt.

Breath Control/BC

Kvælning i kortere tid, hvor iltmanglen gør lystfølelsen og orgasmen større. Denne praksis bliver også kaldt Asfyksiofili og kvælningssex. Det er en meget farlig leg, som i flere tilfælde har slået mennesker ihjel, og gjort andre til mordere…

Brystvorteklemmer

Pirrende klemmer til brystvorterne. Klemmer til brystvorterne, kan købes i mange varianter. Nogle med justerbart tryk, med lodder, med elektrisk stød, med kæder, med udsmykning…

Bukkake

Seksuel dominans-fetish der handler om at sprøjte sæd på en kvinde. Attraktionen er selve det, at besudle hende med sæden. Ofte kan fetishen inbefatte flere mænd, som på skift sprøjter kvinden til med sæd.

Butt plug

Lille dråbeformet dildo til anus, med en flad bund, som skal forhindre buttpluggen i at forsvinde op i tarmen. En buttplug er udformet, så den kan blive siddende og stimulere i anus, imens man har sex på andre måder.

Bækkenbundsøvelser/Bækkenbundstræning

Bækkenbunden har mange små muskler, der som resten af kroppen, har brug for at blive brugt, for at fungere optimalt. Ud over at en god bækkenbundsmuskulatur giver den bedste oplevelse af sex og orgasme, har det også mere praktiske fordele.
For mænd kan træningen forebygge rejsningsproblemer, for tidlig sædafgang og inkontinens.
For kvinder kan inkontinens forebygges, og det kan være lettere at opnå orgasmer. Efter en fødsel, er bækkenbundstræning meget vigtig, for at skeden genfinder sin form og funktion.

Bøsse

Homoseksuel mand.

C

Caverject (Alprostadil)

Et flydende medikament, som kan sprøjtes ind i penis, ved manglende rejsning. Stoffet påvirker svulmelegemet, så penis bliver erigeret. Dette potensmiddel, bør kun anvendes i samråd med læge.

Clerambaults Syndrom

Se erotoman.

Cockring eller penisring

Ring i mere eller mindre fleksibelt materiale, der sættes om penisroden for at holde rejsningen. En penisring forhindrer blodet i at løbe tilbage fra penis. Man bør ikke benytte ringen for længe ad gangen. Nogle mænd bruger også en penisring som udsmykning. Til dette brug, vil penisringen typisk sidde løsere, og kan dermed sidde på i længere tid.
Penisringe findes i rigtig mange varianter, og mange med ekstra funktioner, som f.eks. vibrationer, anusstimulation, stimulation af pungen… Der er virkelig en hel verden at gå ombord i, mht. penisringe.

Cuckold

En betegnelse for en særlig seksuel fetish. En Cockold, er en mand der bliver seksuelt ophidset af at se eller vide, at hans partner har sex med andre. Han kan enten deltage, være synlig tilskuer eller være ’lurer’ bag gardinet. En anden variant kan f.eks være at sceancen bliver filmet, og manden kan se med fra distancen, og bevare et evigt minde.
I nogle tilfælde, kan det også alene være selve det, at blive bedraget. Så er det uvisheden og forestillingerne om hvad patneren foretager sig, som virker ophidsende.
Kvinder der også tænder på denne leg, kaldes ofte en ”hotwife”.
Legen er en form for dominans, hvor det kan være kvinden som er den dominerende part, og manden som er underdanig, eller det kan også være manden, som er den passive diktator.

Cuckoldrix

En kvinde som er sin mand utro, med hans vidende og accept, og som led i mandens seksuelle fetish. Manden kaldes Cockold, og kvinden kan også betegnes som ’Hotwife’

Cugar

En midaldrende kvinde, som har seksuel interesse i meget yngre mænd.

Cumshot

Mandens ejakulation, hvor der er stort fokus på sæden.

Cross-dressing

At klæde sig på som det modsatte køn.

Cybersex

Seksuelle aktiviteter udført via internettet. F.eks. ved at udveksle erotisk, billeder eller live via kamera med andre.

D

Dildo

Penisattrap til at stimulere vagina eller anus. Der findes utallige udformninger, farver, størrelser. Nogle er udformet som en naturtro penis, mens andre har mere ergonomiske eller fantasifulde udformninger, med henblik på at kunne nå rundt til alle de følsomme steder. Analdildoer til mænd, er ofte udformet, så de kan stimulere prostata.
En variation af dildoer, er ’Vibratorer’, der har en vibrerende funktion. En vibrator, behøver dog ikke nødvendigvis at være udformet som en dildo, men kan også have andre former, til stimulation andre steder.

Dogging

Af engelsk – ”at går tur med hunden”. Dogging er navnet for hurtige uforpligtende erotiske møder på et offentligt sted, i skoven, på rastepladsen, på stranden eller et hvert andet sted, hvor der er mulighed for en diskret quickie.
Udtrykket ’Dogging’ er opstået, fordi det er den undskyldning man giver sin partner derhjemme, når man skal ud på et hurtigt eventyr… ’Jeg skal lige ud at gå med hunden’.

Domina

Kvinde der dominerer en eller flere seksuelt. En domina kan også kaldes Herskerinde, Mistress, Lady, Frue og lign. En domina er oftest  en del af sadomasochistiske lege, og tænder typisk seksuelt på at have den dominerende rolle.

Dopamin

Dopamin er et signalstof i hjernen, et såkaldt "catecholamin", der virker som neurotransmitter i centralnervesystemet.
I dagliglivet spiller signalstoffet dopamin en afgørende rolle for drivkræfterne bag alle positivt motiverede handlinger, hvortil der er knyttet oplevelser af velvære. Dopamin udløses således i så forskellige situationer som under opnåelse af succes i både krig og kærlighed, under spisning ved et veldækket bord, i vundne spil-situationer, under indtagelse af narkotika, ved seksuelle samværssituationer o.lign., og hvor signalstoffet endvidere virker forstærkende på trangen til vanemæssigt at se frem til at kunne genopsøge pågældende dopaminudløsende situation på ny.

Drag/ Dragqueen

Mand der kan lide at iklæde sig i meget feminint tøj og sko. For nogle mænd har fascinationen af transformationen til kvinde en seksuel virkning, mens det for andre, ikke nødvendigvis har noget med sex at gøre. Fascinationen af kvindetøj er mest udbredt blandt homoseksuelle mænd, men dyrkes også af heteroseksuelle.
En dragqueen, er en betegnelse for en påklædning som er ekstremt glamourøs. Der findes utallige shows, hvor dragqueens optræder som divaer, med sang og dans. En sådan forestilling, er ekstremt farverig og glamourøs. Hvis en drag ifører sig så flot påklædning og styling, er det som oftest med henblik på at vise sig frem.

Drugrape

En ubehagelig praksis, hvor en kvinde bedøves med sovemiddel, for efterfølgende at blive udnyttet seksuelt.

Dyresex

Seksuel omgang med dyr. Også betegnet zoofili.

E

​Ejakulation

Sædafgang

Ejakulatio præcox

For tidlig sædafgang.

Ejakulatio retardata

Forsinket sædafgang.

Ekshibitionisme

Trang til at vise sig helt eller delvist nøgen for andre. En ekshibitionist oplever seksuel stimulation ved at fremvise sin nøgenhed, eller blotte sine kønsdele for andre.
Personer der gør det offentligt overfor fremmede mennesker, kaldes en blotter. Og når det på den måde overskrider andres grænser, går for tæt på dem og sårer deres blufærdighed, er det ulovligt, og man kan blive straffet for det.
Ordet ”ekshibitionist” bruges dog i flæng uden seksuelle referencer om betegnelsen for en person, der kan lide at være i centrum og ”vise sig frem”.

Erektion

Penisrejsning

Erektiv dysfunktion

Problemer med rejsning af penis.

Erogen zone

Af græsk Eros for kærlighed + gen. Et område på kroppen med højere følsomhed. De findes over hele kroppen, varierende fra person til person. Stimulation af disse områder kan lede til seksuel tænding.

Erotik

Fra græsk Erotikos - ”hørende til kærlighed”. Sanseligt, seksuelt samvær med vægt på kærlighed, romantik og forførelse.

Erotika

Bøger, noveller og lign. med erotisk indhold.

Erotomani

Person der lider af forøget seksuel lyst, se også Hyperseksualitet. Det kan også være en person, der har en vrangforestilling om at en anden person, er forelsket i den pågældende. Forstyrrelsen kan betyde, at personen der lider af den, opfatter hemmelige tegn fra sit offer og kan i ekstreme tilfælde udvikle sig til en psykose.

Eunuk

​Kastreret mand

F

Fagofili

Fantasier om spise eller blive spist. For eksempel at man selv er en guldfisk som bliver spist af en kat. Drager som spiser prinsesser, varulv som æder et menneske. Film og litteratur om dette, kan give seksuel ophidselse.
Fantasien kan udleves på mindre dramatisk vis, ved at ’spise’ hinanden, uden at nogen kommer til skade.

Fallofobi

Frygt, angst eller afsky ved en erigeret penis.

Fallos

Af oldgræsk – erigeret penis. Fallosformede objekter er at betragte som fallossymboler og dermed også som seksuelle.

Fellatio

Oral stimulation af penis.

Femidom

Præventionsmetode der bruges af kvinder. Femidomet er en kombination af et pessar og et kondom. Det er udført som et hylster af latex, hvori der er to ringe – en indre og en ydre i hver sin ende. Ringene hjælper til at holde femidomet korrekt placeret i skeden, så det dækker livmoderhalsen på samme måde som et pessar.
Femidomet er opfundet af den danske læge, Lasse Hessel.

Feromon

Et stof som individer af samme art sender signaler til hinanden med. Feromoner er ofte ret simple organiske forbindelser, som ligner hormoner, bl.a. ved at være virksomme i uhyre små mængder. Feromoner afgives ofte fra kirtler, og påvirker et sanseorgan hos modtageren. Det er en vidt udbredt meddelelsesform.
Feromoner har bl.a. betydning for vores valg af partner, sexliv og menstruationscyklus.

Fertilitet

Fertilitet eller frugtbarhed er graden af et menneskes mulighed for at reproducere. Det modsatte af frugtbarhed er gold.

Fetichisme

Af Fransk fétiche, men oprindeligt af portugisisk eitiço, som betyder 'trolddom, tryllemiddel'. Begrebet blev anvendt i 1400-tallet af portugisiske søfolk om dyrkelsen af de kultstatuer, som de så de indfødte bruge på Afrikas vestkyst.
Fetichisme er en fascination – også seksuelt – rettet mod genstande eller legemsdele. Skulle alle observerede seksuelle feticher opremses, blev listen meget lang.
En gruppering indenfor den seksuelle fetichisme er den transvestitiske fetichisme, der er rettet mod det modsatte køns beklædningsgenstande og -materialer.
F.eks. har fetichfester primært orientering mod eksperimenterende seksuelle udtryksformer, evt. i forbindelse med en særlig tøjstil.
En fetich kan have stor magt i individets seksualitet.

Fisse

Nok, det mest almindelige slangord for kvindens køn.

Fistfucking / Fisting

Seksuel praktik, hvor en hånd indføres i skede eller anus.
Nogle føler det meget ophidsende at blive spilet så meget ud som muligt i skeden eller anus. Man vil typisk starte med et tiltagende antal fingre, eller sexlegetøj i stigende størrelse, tilsat en masse glidemiddel.
Det er ikke helt ufarligt, så det er vigtigt at muskulaturen kan følge med, og gradvist bliver strakt. Ellers kan det gøre permanent skade på musklerne.

Fjappe

Slangord for kvindens kønsorganer

Fladlus

Fladlusen er en lille lus på 1-2 mm, der trives godt i kønshår, pga. disses lidt anderledes form i forhold til hår på resten af kroppen (de kan dog også findes i armhuler, behåring på brystkassen, skæg og øjenbryn). Smitten sker ved seksuelt samvær, men forudsætter ikke egentlig samleje, da kontakt mellem kønsorganerne er nok. Derfor beskytter prævention som f.eks. kondom heller ikke mod smitte med fladlus.
Symptomerne på at have fladlus er kløe i skridtet (og/eller der, hvor de opholder sig på kroppen). Søg læge, hvis symptomerne ikke stopper. Fladlus behandles med luseshampoo. Husk at vaske sengetøj og lign. i forbindelse med behandling for fladlus, så de ikke springer på dig igen.
Oplys den partner du mener at være smittet af, samt den/de partnerne du evt. efterfølgende har været i tæt kropskontakt med indenfor op til 3 uger.

Fladlus er dog efterhånden en truet dyreart pga. intimbarbering og voksbehandlinger.

Flushing

Hudrødme i forbindelse med sex. Fænomenet ses hos 50-75% af kvinder og noget sjældnere hos mænd.

Forhud

Den hud der dækker penishovedet i slap tilstand.

Fortrydelsespiller

Pille som tages senest 72 timer efter et ubeskyttet samleje for at undgå graviditet.

Frotteurisme

Seksuel tilfredsstillelse og/eller ophidselse ved at gnubbe sig op ad intetanende fremmede i det offentlige rum.

Fransk

Oralsex

Fækofili

Seksuel ophidselse ved afføring.

G

Gag

Knebel

Gagging

At kneble nogen – altså en genstand der puttes i munden, evt. for at forhindre den kneblede i at sige noget. F.eks. med bånd, en genstand formet som en bold eller med penis mm.
Gagging er også en let brutal form for fellatio, hvor manden tvinger penis dybt ned i svælget på en person og fremprovokerer opkastfornemmelser og tilhørende slim – ofte brugt i sadomasochistiske lege.

Gang bang

Er, når én person er i fokus og deltager i samtykkende sexleg med mange personer.

Genitalier

Af latin – kønsorganer.

Gerontofili

Begreb om person der er seksuelt tiltrukket af meget ældre (gamle) mennesker.

Glans

At latin - penishoved.

Gloryhole

Et hul i en væg som mænd kan stikke deres penis igennem og modtage oralsex. Væggen dækker resten af kroppen, så den der modtager og den der giver oralsex ikke kan se hinanden. Væggen kan have flere huller ved siden af hinanden. Ofte brugt i swinger klubber.

Golden shower

Urinsex

Gonoré

Gonoré er en kønssygdom. Den er forårsaget af bakterien Neisseria gonorrhoeae, der på dansk også kaldes gonokokken. Antallet af gonoré-tilfælde i Danmark er omkring 400-500. Gennemsnitsalderen for kvinder er 23 år (16-47 år) og for mænd 29 år (16- 69 år). Gonoré smitter først og fremmest ved seksuel kontakt. Mødre med gonoré kan smitte deres børn under fødslen. De smittede børn kan udvikle en voldsom øjenbetændelse, der kan medføre blindhed, hvis den ikke behandles. Tidligere var medfødt gonoré den vigtigste årsag til blindhed hos børn i den vestlige verden. For at forhindre dette fik nyfødte forebyggende dryppet deres øjne med lapis (sølvnitrat). Denne forebyggende behandling blev stoppet i 1985. Nu behandler man kun, hvis der opstår øjenbetændelse.

Cirka halvdelen af de smittede kvinder har ingen symptomer. Hos mænd er kun cirka en tredjedel symptomfrie.

Mandlige symptomer
Det første symptom svie ved vandladning
Er det slemt, kan det føles som "at tisse glasskår"
Udflåd fra urinrøret. Det bliver hurtigt til et rigeligt gullighvidt udflåd
Homoseksuelle mænd kan udvikle en gonoroisk betændelse i endetarmen
Det er en tilstand, der kan variere fra fuldstændig symptomfrihed til en meget smertefuld tilstand med afgang af blodigt pus fra endetarmen.
Kvindelige symptomer
Hos kvinder kan symptomerne være beskedne
Der kan være svie ved vandladning
Måske ildelugtende udflåd fra skeden
Hos begge køn kan ses en gonoroisk svælginfektion, som regel uden symptomer men af og til med feber

Kondom beskytter mod gonoré.

G-punkt

Erogent område i vaginas forvæg. Det sidder ved urinrøret, som er omgivet af blodfyldt, svampet væv, der under seksuel stimulation svulmer op, og hvorfra der kan udløses en intens orgasme.

G-punkt
G-punktet blev i 1944 beskrevet af den tysk-amerikanske gynækolog Ernst Gräfenberg, og opkaldt efter ham.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gruppesex

Sex, hvor der er flere end 3 personer

Græsk

Analsex

H

Handjob

Når en anden stimulerer mandens penis med hånden.

Hanky code

En metode, hvormed man signalerer sine seksuelle præferencer ved brug af farvede tørklæder, specielt i bøsse- og SM-kredse.

Hermafrodit

Person født med både kvindelige og mandlige kønsdele.
 
Herpes

Herpes simplex virus findes i 2 typer:

HSV-1 er den hyppigste form, som man oftest ser som forkølelsessår omkring munden.
Man mener at omkring 80% af den voksne befolkning, på et tidspunkt har været smittet med HVS-1
Ikke alle har symptomer eller kun meget milde symptomer ved det første udbrud, og opdager således ikke, at de er blevet smittede – herefter kan virus ligge i dvale, og der kan gå årevis inden næste udbrud optræder for alvor. Mange slipper med et eller ganske få udbrud resten af livet. Virus ligger i dvale langt det meste af tiden, og antallet af udbrud har tildens til at falde med alderen.

HVS-2 er den virus, der især forårsager herpes genitalis: sviende og smertefulde blærer, der udvikler sig til sår på kønsdelene. Et udbrud af herpes genitalis varer typisk et par uger.
Man mener at ca. 25 % af den voksne befolkning, på et tidspunkt har været smittet med HVS-2.
Herpes genitalis smitter hovedsageligt under udbrud, men der er også en lille risiko for smitte i symptomfrie perioder. Derfor er det næsten umuligt, helt at undgå smitte. Men når virussen er i udbrud, bør man undgå al seksuel aktivitet, som berører kønsdelene. Smitten kan f.eks. også overføres via fingrene.

Hvis man er meget generet af hyppige udbrud, findes der forebyggende medicin. De enkelte udbrud kan også behandles medicinsk, så de hurtigere forsvinder. Det vigtigt at starte behandlingen, så snart symptomerne viser sig.

Heteroseksuel

Seksuel tiltrækning af det modsatte køn.

Hormoner

Signalstoffer som bliver produceret i kirtlerne, og som udløser forskellige fysiske og psykiske reaktioner og funktioner  i kroppen.
Ordet ’Hormon’ stammer fra det græske ’Hormao’, som betyder noget som irriterer, stimulerer eller sætter i gang. Begrebet blev defineret i 1905 af den engelske fysiolog Ernest Henry Starling.

Homofobi

Angst for homoseksualitet

Homoseksuel

Seksuel tiltrækning af en person af samme køn.

Hormon- stav

Det samme som en P-stav. Præventionsmiddel, som forhindrer graviditet, ved hjælp af hormonpåvirkning.

Hymen

Bedre kendt som, Jomfruhinde eller mødom.

Der er tale om en slimhinderand omkring den eksterne skedeåbning. Den er en del af de eksterne kønsorganer, og selvom den omtales som "hinde" er den i virkeligheden en ring med en åbning, hvis form og størrelse kan variere fra pige til pige, og som kan udvides. I 2013 lancerede to jordemødre udtrykket kønskrans i stedet for den misvisende betegnelse jomfruhinde.
Jomfruhinden har ingen kendt anatomisk funktion, men i samfund, der værdsætter jomfruelighed, fungerer jomfruhinden gerne som indikation på, om pigen er jomfru ved ægteskab.

Hyperseksualitet

Også kaldet, Nymfomani hos kvinder, og satyriasis hvis det gælder en mand.
Hvis en person har en meget dominerende seksualdrift, der er abnorm i forhold til almindelige normer.
Det er svært at sætte en skarp linje for, hvornår der er tale om hyperseksualitet og hvornår det bare er en person med en stærk seksualdrift. Hvis meget hyppig onani bliver en nødvendig tvangshandling, og dét at have sex bliver en besættelse eller afhængighed, så kan der være tale om hyperseksualitet. Problematikken er som regel ledsaget af andre psykiske problemer.

I

​Impotens

Manglende evne til at få erektion. Impotens kan have mange forskellige fysiske eller psykiske årsager.

Incest

Eller blodskam. Seksuel omgang med nær familie.

Infantilisme

En fetish, hvor personen føler stor trang til at klæde sig, opføre sig, og blive passet som en baby eller et lille barn.  Det er meget individuelt, hvori trangen ligger. For nogle er det seksuelt, mens det for andre kan handle mere om omsorg.

Intimbarbering

Fjernelse af kønsbehåringen ved barbering.
Metoden er hurtig og smertefri, men kan let forårsage knopper, udslet og andre gener.
Generne kan minimeres hvis:
1. Du sørger for altid at bruge en skarp og helt ren skraber.
2. Du sørger for at området som skal barberes er helt rent.
3. Du efterbehandler det barberede område med en creme eller olie, udviklet til formålet.

Intimpiercing

Piercinger i kønsdelene, til pynt eller som seksuelt legetøj.

J

Japansk bondage

En kunstart, hvor en person bindes op med store mængder reb, med mange knuder og mønstre. Bondagen tjener som en slags meditation, stor nærhed, tillid og intimitet mellem to mennesker. Både processen og resultatet nydes, og kan have mere eller mindre seksuelt præg.
Det dyrkes nogle steder som en slags ’sport’

Jizzle Juice

En sædlignende væske, som kan tilsættes særlige dildoer fra King Cock, således at de kan sprøjte, som en rigtig penis.

Jomfruhinde

Der er tale om en slimhinderand omkring den eksterne skedeåbning. Den er en del af de eksterne kønsorganer, og selvom den omtales som "hinde" er den i virkeligheden en ring med en åbning, hvis form og størrelse kan variere fra pige til pige, og som kan udvides. I 2013 lancerede to jordemødre udtrykket kønskrans i stedet for den misvisende betegnelse jomfruhinde.
Jomfruhinden har ingen kendt anatomisk funktion, men i samfund, der værdsætter jomfruelighed, fungerer jomfruhinden gerne som indikation på, om pigen er jomfru ved ægteskab. Jomfruhinden kan være meget skrøbelig, og kan derfor løsne sig uden at pigen har haft sex. Det kan f.eks. ske under sportsudøvelser.
I andre tilfælde kan den sidde så godt fast, at det kan være meget smertefuldt for kvinden at få den revet fri, så det kan kræve mange forsøg med en partner, før det lykkes.

K

Kalendermetoden

En præventionsmetode, hvor man beregner sig frem til de perioder i kvindens menstruationscyklus, hvor der er mindst risiko for graviditet.  Metoden er meget usikker.

Kama Sutra

Kama Sutra er en indisk elskovshåndbog skrevet mellem det 3. og 4. århundrede f. kr. af en indisk forfatter ved navn Mallanaga Vatsyana. Bogen er især kendt for sine mange variationer af samlejestillinger og anvisninger på erotisk nydelse. Direkte oversat betyder Kama Sutra ”vers om nydelsen”.

Kinky

Betegnelse for seksuel adfærd, som ligger ud over det mest almindelige. Præcis hvad der er kinky, er en meget individuel definition. Nogle kan synes at f.eks. analsex er meget kinky, mens det for andre kan være en helt naturlig og almindelig del af deres sexliv.

Klamydia

Kønssygdom forårsaget af bakterien Chlamydia trachomatis.
Klamydia er den mest almindelige kønssygdom og er især meget udbredt blandt unge. Klamydia er let at behandle, men ubehandlet kan sygdommen medføre underlivsbetændelse og andre alvorlige gener.
Klamydia giver ikke altid symptomer, så det kan være en god idé at blive tjekket hos lægen, hvis du har haft ubeskyttet sex.
Hos kvinder kan symptomerne vise sig som udflåd fra skeden, hyppig eller smertefuld vandladning, smerter i underlivet, uregelmæssig menstruation, ubehag eller blødning ved samleje.
Hos mænd kan symptomerne vise sig som udflåd fra urinrøret, rødmen og irritation ved urinåbningen, en følelse af at tisse glasskår.
Kondom beskytter mod klamydiasmitte!

Klimakteriet

Eller overgangsalderen. Når kvinden når den alder, hvor menstruationerne ophører, og hun ikke længere kan blive gravid. Klimakteriet kan strække sig over en del år, og indtræder som regel i 45-50 års alderen.
Klimakteriet er præget af hormonelle forandringer, der kan komme til udtryk både fysisk og psykisk indtil kroppen genfinder en hormonbalance.
Alminelige gener kan være hedeture og humørsvingninger.

Klitoris

Et lystfyldt organ. Klitoris sidder der, hvor de små kønslæber mødes opadtil. Klitoris er omkring 10 cm lang, men det er kun den yderste spids, der er synlig som en lille tap. Den største del forgrener sig i 2 dele, der strækker sig op langs urinrøret bag skedens forvæg.. Nogle forskere mener at det følsomme G-punkt inde i skeden, i virkeligheden er samme organ. Under seksuel ophidselse svulmer klitoris op, og antager en mørkere farve, mens følsomheden intensiveres. Klitoris´ størrelse og form varierer fra kvinde til kvinde.

Klitorisme

Langvarig, smertefuld hævelse af klitoris uden at der opstår seksuel lystfølelse. En sjælden tilstand, som kan være en bivirkning ved visse typer af medicin. Tilstanden kræver lægebehandling.

Klitorisorgasme

Orgasme opnået ved stimulation af klitoris. Klitorisorgasmer er nok den mest almindelige orgasmeform, da den for de fleste, er lettest at opnå.
De fleste kvinder stimulerer klitoris, for at opnå orgasme under samleje. Andre former for orgasmer, kræver som regel et godt kendskab til egen krop og seksualitet, samt en god kontrol over muskulaturen i og omkring skeden.
Efter en klitorisorgasme, kan klitoris være ekstremt følsom, og vil som regel have brug for en lille berøringspause, inden det igen er dejligt at blive rørt der.

Klysmafilia

Seksuel ophidselse i forbindelse med brug af lavement. Lavementet tages som regel i form af en stikpille som indføres i endetarmen, og efterfølgende vil man komme af med indholdet i tarmen.

Kondom

Latexhylster som trækkes ned over penis før samleje.
Kondomet er den eneste form for prævention, der beskytter let og effektivt både mod graviditet og kønssygdomme – herunder HIV. Kondomer kan købes i håndkøb i supermarkeder og mange andre steder. Ofte vil man kunne opleve, at der i nattelivet uddeles gratis kondomer.
De fleste kondomer er fremstilles af latex i mange forskellige varianter. Der findes også alternativer til latex, hvis man har latexallergi.
Kondomer kan miste elasticiteten efter udløbsdatoen, og lettere gå i stykker.

Kondylomer/kønsvorter

Seksuelt overført lidelse forårsaget af visse typer human papilloma virus.
Symptomerne er små hårde, hvide eller lyserøde vortelignende gevækster på kønsorganerne, anus eller i sjældnere tilfælde i munden.
Vorterne kan bryde ud omkring anus, uden at man har dyrket analsex.
Kvinder kan også have udbrud inde i skeden eller på livmoderhalsen, hvor de kun kan se ved en gynækologisk undersøgelse.
Symptomerne viser sig ofte først flere måneder efter smitteoverførsel.
Vorterne behandles med en ætsende væske, der skal gentages indtil vorterne er helt væk.
Alternativt kan vorterne laserbehandles eller fryses væk.
Kondom beskytter mod smitte!

Koprofili

Seksuel ophidselse i forbindelse med afføring.

Korpulere

At have samleje.

Krummerik

Betegnelse for en penis med en så stor skævhed, at det kan skabe problemer ved samleje. Krumningen kan gå opad, nedad eller til siden. Allerede hvis krumningen er på omkring 30 grader, kan der opstå problemer ved samleje.
Der er to slags Krummerik:
Den ene er medfødt og viser sig tydeligt i puberteten. I stedet for at gå ligeud eller lidt opad, slår den et knæk et stykke ude på skaftet.
Krummerik kan også opstå senere i livet af forskellige årsager. En af dem kan opstå som følge af en betændelse i svulmelegemerne og den kapsel, som ligger uden om. Denne tilstand kaldes Peyronie´s sygdom.
Penis kan også blive skæv, som følge af et slag, eller hyppig onani til den samme side hver gang.
Hvis krummerikken er et problem for sexlivet, kan den rettes ud, ved et mindre indgreb.
Men, faktisk kan en krummerik også give sexlivet nye muligheder, fordi kvinden kan opleve at blive stimuleret på en anden måde i skeden, end sådan som en lige penis kan gøre.

Kusse

Almindelig betegnelse for Kvindens kønsorganer.

Kønsbehåring

Behåringen omkring kønsorganerne.

Kønsorganer/kønsdele

Også kaldet Genitalier, er de organer som benyttes til forplantning.

Mandlige kønsdele omfatter blandt andet:
Penis – ydre organ til indføring i skeden, bruges også som urinvej.
​Testikler – organ hvor sædcelleproduktionen foregår.

Prostata – organ der danner en del af sædvæsken.

Kvindens kønsdele omfatter blandt andet:
​Klitoris – lille knop med forhud, meget følsom, bruges til seksuel stimulering.
​Kønslæber – ydre og indre organ omkransende indgangen til skeden og urinrøret.
​Livmoder – organ til at beskytte og nære æg, samt senere fosteret.
​Ovarium (æggestokke) – modning af æg og hormonproduktion, opbevaring af umodne æg.
​Skede – organ hvor penis indføres og det nyfødte barns udgang ved fødslen.
​Ægleder – fører æg fra ovarie til livmoder.

Herudover inbefatter kønsorganerne også kirtler og lystcentre, som også bidrager til forplantningsmekanismen.

Kønslæber

Også kaldet skamlæber. Kvinden har to sæt kønslæber, de ydre og de indre. De små indre kønslæber (labia minora) danner overgang mellem skedens slimhinde og huden i vaginaens ydre regioner. På samme måde som mundens læber. De indre kønslæber indeholder en masse kirtler, der afgiver et smørende, fedtet sekret. Mængden af sekret øges markant ved seksuel ophidselse. De store ydre kønslæber (labia majora) beskytter de indre læber, og er dækket af kønsbehåring.

Kønssygdomme

Seksuelt overførte sygdomme.

L

Labia majora

De store ydre kønslæber.

Labia minora

De små indre kønslæber

Latex

Gummimateriale som bruges til mange forskellige formål. Kondomer er som regel lavet af latex, men materialet bliver også ofte brugt til beklædning.
Tøj af latex, der ofte er blankt og skinnende, tænder mange fetchister, så materialet bruges derfor ofte til erotisk beklædning og legetøj.

Lactafili

Seksuel ophidselse ved mælkeproducerende bryster. I nogle tilfælde kan det også være at smage på- eller drikke brystmælken.

Leather queen

Homoseksuel mand, som tænder på læderkjoler og outfits.

Lesbisk

Homoseksuel kvinde.

Lesbofobi

Angst for lesbiske kvinder eller for selv at være det. Ofte begge dele.

Libido

Betegnelse for niveauet af seksuel lyst hos en person.

Livmoder

Livmoderen er den muskuløse hule i kvindens krop, hvori et befrugtet æg kan udvikles til et barn.
Størrelse og form varierer med alderen og med menstruationscyklus og graviditet. Nedad har livmoderhalsen forbindelse til skeden (vagina). Fra toppen af livmoderen udgår æggelederne til æggestokkene. Hovedparten af livmodervæggen består af glat muskelvæv; indvendigt er livmoderen beklædt med slimhinde, som et eventuelt befrugtet æg kan vokse sig fast i. Denne slimhinde afstødes cirka en gang om måneden ved menstruationen.
Livmodervæggenes muskellag er i stand til at udvide sig og trække sig sammen under orgasme og ved en fødsel.

Livmoderhals

Livmoderhalsen er den nedre indsnævring af livmoderen hvor den forbinder sig med den øverste ende af skeden. Den er en ca. 2,5–3 centimer dyb og 1,5–2 centimeter bred cylindrisk eller lettere kegleformet struktur der stikker igennem forsiden af skedevæggen og omkranses af skedens øverste del. Kvinder der har født vil have en noget større livmoderhals. Omkring halvdelen af livmoderhalsen er synlig under en gynækologisk undersøgelse og mærkbar i skeden som en lille hård tap, den resterende del ligger over skeden.
Den nederste del af livmoderen, som strækker sig ned i skeden. Den er cylinderformet og udmunder i en lille åbning, livmodermunden (orificium). Livmodermunden er tilstoppet med en beskyttende slim, men under menstruation åbner den sig lille smule og tillader passage. Under fødsel åbner livmodermunden sig maximalt (10 cm).
Under orgasme dykker livmoderhalsen ned i skeden og livmodermunden åbner sig lidt, så sæden lettere kan trænge ind i livmoderen. Manglende orgasme er dog ingen hindring for graviditet.

Livmodermund

Den nederste del af livmoderhalsen, hvor den munder ud i skeden.

Lipstick lesbian

Lesbisk, der Fremtræder som værende meget feminin i sin adfærd og påklædning.

Lolitadukke

Sexdukke (kvindekrop). Dukken kan i billige varianter være oppustelig, men findes også i dyrere silikone varianter. Der fås også mande-dukker af samme slags til kvinder.

Lubrikation

Fugtning. Når skeden bliver fugtig ved seksuel ophidselse. ’Lubricant’ eller ’Lube’ er en betegnelse for glidecremer eller geléer, som få penetration af skeden eller anus til at glide lettere. Glidemidler under sex, kan være en rigtig god idé, selvom skeden producerer masser af slim. Og især ved brug af sexlegetøj, forbedrer glidemidler oplevelsen markant.
Nogle kvinder har en sparsom produktion af slim, især efter menopausen, uden at det betyder at de ikke har lyst til sex. Det kan være generende for sexlivet, og her kan et godt glidemiddel gøre hele forskellen, og kvinden kan have et godt og givende sexliv.

Luder/ Madonna kompleks

Mandens luder/madonna-kompleks, handler om, at det kan være svært at forene ønsket om den uskyldige og ærbare kvinde, som kan sættes på en piedestal, som det perfekte forbillede for en kæreste/hustru/moder, og så ønsket og tiltrækningen af den liderlige, sjove, lystfulde kvinde, som vil tilfredsstille mandens behov og fantasier når som helst.
I nogle kulturer er det almindeligt at mandens kone er den ærbare hustru, imens han får dækket behovet for det frigjorte, lystfulde hos andre kvinder. Seksuelle rollespil med sin partner, kan være en god måde, både for kvinden og manden til at kunne udleve og opleve sin partner i de forskellige roller… En kvinde kan også have glæde af både at opleve sin partner som et sexet, liderligt handyr og en blid og følsom elsker.

 

M

 

Manddom

En gammel betegnelse for mandens penis. I det gamle ords betydning, handler det nok primært om den erigerede penis.

Mandlige kønsdele

De mandlige kønsdele (eller kønsorganer), omfatter pungen som omslutter testikler, bitestikler, sædleder og sædblære, omkring urinrøret under blæren. Selve penis udgøres af penisskaft og penishoved. Urinrøret løber inde i skaftet, og munder ud på spidsen af penishovedet. Urin og sædafgang, passerer gennem urinrøret.
Prostata (blærehalskirtlen) er er kirtel som har form som en kastanje og er godt to cm i diameter. Den sidder rundt om urinrøret, lige under mandens urinblære. Kirtlen kan give stor seksuel nydelse, hvis den masseres gennem anus.

Masochisme

En fetish, hvor personen tænder på underkastelse og forskellige andre elementer af bondage, straf, smerte, ydmygelse. En masochist har som regel brug for en sadist til at udøve magt.
Heraf kommer udtrykket SM (sadisme/masochisme)

Masturbation

Onani

Menopausen

(Klimakteriet, Overgangsalderen)
Den periode i en kvindes liv, hvor hun ophører med at menstruere og ikke længere er i stand til at blive gravid. Overgangsalderen er præget af hormonelle forandringer, der kan komme til udtryk både fysisk og psykisk for kvinden, indtil hendes krop genfinder en hormonbalance.
Kvinden er født med et vis antal æg, som vil blive modnet gennem hendes voksne liv. Menopausen begynder når kvinden ”løber tør for æg”, dvs. når æggestokkene langsomt holder op med at modne flere ægceller til befrugtning.
Menopausen indtræder typisk, når kvinden når en alder af 45 til 55 år, men kan også forekomme en del tidligere eller senere.

Menstruation

Månedlig udstødelse af den svampede hinde som er opbygget gennem ca. en måned, på indersiden af livmodervæggen. Hinden opbygges til at opfange et befrugtet æg, så dette kan udvikles til et barn. Hvis ægget ikke befrugtes i løbet af nogle dage, udstødes det sammen med slimhinderne fra livmoderens inderside. De udstødte slimhinder og det medfølgende blod kaldes menstruation eller menses.

Menstruationscyklus

Menstruationscyklussen er den regelmæssige, naturlige forandring, der finder sted i de kvindelige kønsorganer såsom livmoderen og æggestokkene, og som muliggør graviditet.
Cyklus er styret af de kvindelige kønshormoner og hypofysen.
Cyklussen er nødvendig for produktionen af oocytter (ægceller), og for forberedelsen af livmoderen til graviditet. De fleste kvinder mærker symptomer i en til to uger før menstruation. Symptomerne kan være akne, følsomme bryster, oppustethed, træthed, irritabilitet og humørsvingninger. Hos nogle kvinder forstyrrer disse symptomer dagligdagen i en så høj grad, at det kan betegnes som præmenstruelt syndrom.
Den første cyklus begynder normalt når pigen er mellem tolv og femten år gammel - et punkt i livet der betegnes menarche. Cyklussen varer ca. 28 dage, men kan variere fra kvinde til kvinde, og kan også til tider være mere uregelmæssig. Selve blødningen varer normalt 2 til 7 dage.
Menstruation stopper permanent efter menopause, som normalt sker når kvinden er mellem 45 og 55 år gammel.

Den naturlige udstødning af ægceller (normalt ét æg) med blod fra livmoderens overflade. Den forekommer for kønsmodne kvinder - startende ved "menarchen" (første menstruation) og sluttende ved menopausen (sidste menstruationer) - i en fast cyklus på ca. 28 dage.
Menstruationscyklussen starter med modningen af en ægcelle, som efter en tid løsner sig (ovulation). Efter ægcellen har forladt æggestokken, ledes den gennem æglederen og fortsætter til livmoderen, hvor den håber at møde en sædcelle. Hvis dette ikke sker, falder den bare ud, eller bliver siddende i livmoderen, indtil næste menstruation, hvor den så vil blive udstødt sammen med slimhinden.

Der er ingen sundhedsrisiko ved at dyrke sex under menstruation. Nogle kvinder har nedsat sexlyst under menstruationen, mens andre kan have mere lyst. Der er også stor forskel på, hvordan mænd opfatter menstruationen. Hvis modviljen handler om at sengetøjet bliver plettet, kan man evt. dyrke sex under bruseren i denne periode.
Det er meget svært at blive gravid under menstruationen, da et evt. befrugtet æg, ikke vil kunne sætte sig fast på livmodervæggen i netop denne periode.

MILF

Mother I’d Like To Fuck
Betegnelse for den tiltrækning yngre mænd, kan have for modne kvinder.

Mini-piller

P-Piller, som kun indeholder ét hormon (gestagen). Gestagenet påvirker slimen i livmoderhalsen, så sædcellerne har svært ved at trænge op i æglederne og befrugte ægget. Der findes minipiller, som også forhindrer ægløsningen. Minipillen skal tages hver dag på samme tidspunkt, hvilket kan være en ulempe, men bruges de korrekt yder de op til 98 % sikkerhed mod graviditet.
Bivirkninger kan være: uregelmæssige menstruationer og humørsvingninger.
Pillerne yder ikke beskyttelse mod kønssygdomme!

Morgenrejsning

De fleste mænd har oplevet at have erektion, når de vågner. Erektionen er helt normal og opstår fordi koncentrationen af det mandlige kønshormon, testestoron, varierer over en 24-timers periode og topper om morgenen. Nogle mænd oplever også at have sædafgang eller meget erotiske drømme om natten imens de sover, af samme grund.

Multiorgasmer

Mange orgasmer med korte mellemrum. Også beskrevet som ’Orgasmer, som perler på en snor’ Kvinder kan ofte opnå disse i form af skedeorgasmer, da disse orgasmer ikke giver en følelse af at ’være færdig’. Men de mange orgasmer i træk, kan også være en kombination af forskellige typer orgasme.
Mænd kan også opnå mange orgasmer i træk, enten med udløsning eller uden. For de fleste mænd kræver det en hel del øvelse.

MUSE

Medicated Urethral System Erection
Potensmiddel, i form af en lille pille med et stof som påvirker penis’ svulmelegeme. Pillen indføres i urinrøret, med et lille pipettelignende redskab.

Mysofili

Når man tænder på at dufte til brugte trusser eller hygiejnebind.

Mødom

En slimhinderand omkring den eksterne skedeåbning. Også kaldet Jomfruhinde, hymen, mødomshinde, kønskrans, skedekrans.

N

Narratofili

Seksuel ophidselse ved tale. Når man taler om begrebet som en seksuel fetish, handler det som regel om at sige eller høre erotiske ord, men der kan også være en tiltrækning af andre karakteristika ved talen. For eksempel et bestemt sprog, et bestemt emne, eller måske bare klangen og måden der bliver talt på.

Nekrofili

Seksuel omgang med døde kroppe. Denne praksis er ulovlig og strafbar.

Nymfomani

Betegnelse for kvinder med stærkt forøget trang til sex. Også kaldet hyperseksualitet eller sexafhængighed. Tilstanden er som regel psykisk betinget, og er ikke nødvendigvis en kronisk tilstand.
 
O

Onani

At tilfredsstille sig selv seksuelt, er en helt naturlig måde at lære sin egen krop og seksualitet at kende på.
Seksualiteten er et vigtigt element i de fleste menneskers velvære og selvværd. Jo bedre man kender sin egen seksuelle krop, jo bedre vil man også være til at kunne tilfredsstille sin partner, og selv få det bedste udbytte, når man har sex med andre.
Onani kan være noget man gør for at ’lette trykket’, men det kan også dyrkes som selvforkælelse, eller som læring om sin egen krop. Onani kan være en meget anderledes oplevelse, end sex med en partner. Derfor er onani absolut ikke forbeholdt singler eller dem der synes de har for lidt sex med deres partner. Tvært imod kan det være et rigtig godt supplement til et godt sexliv, også at onanere.

Oralsex

Sex hvor munden indgår.

Orgasme

En orgasme (sammentrækning af organisme spasme), også kendt som et klimaks, er en både fysiologisk og psykologisk respons på seksuel stimulation, som kan opleves af både mænd og kvinder. Orgasmen er karakteriseret ved ekstrem fysisk velbehag, hvor der kan opleves hurtige cykler af muskelsammentrækninger i de nedre bækkenmuskler, som omgiver de primære seksulle organer og anus.
Efter en orgasme føler man sig ofte træt, og har brug for hvile. Dette skyldes frigivelsen af hormonet prolaktin.
Mænd oplever som regel orgasmen i forbindelse med ejakulation, hvor der sprøjter sæd ud af penis. Men med øvelse og stor selvindsigt, kan mænd også opleve andre former for orgasmer, som ikke er forbundet med ejakulation. For eksempel er der ’helkropsorgasmen’ som nogle Tantra-udøvere mestrer.
Stimulering af mandens prostata, kan give endnu en anderledes orgasmeoplevelse.

Kvinder kan få orgasmer på mange forskellige måder, med hver sin oplevelse.

  • Klitorisorgasme
  • G-punktsorgasme
  • Skedeorgasme
  • Livmoderhalsorgasme
  • Skedeåbningsorgasme
  • Analorgasme
  • Sprøjteorgasme

Herudover kan en kvinde få meget forskellige orgasmeoplevelser alt efter hvordan de forskellige orgasmetyper kombineres.
Psykiske faktorer også have en meget stor indflydelse på, hvordan både kvinder og mænds orgasmefølelse opleves. Tid, sted, stemning og situation kan være altafgørende.

Orificium

Livmodermund. Der hvor livmoderhalsen munder ud i skeden.

Ovarier

Æggestokke.

Overgangsalderen

Eller klimakteriet. Når kvinden når den alder, hvor menstruationerne ophører, og hun ikke længere kan blive gravid. Overgangsalderen kan strække sig over en del år, og indtræder som regel i 45-50 års alderen.
Overgangsalderen er præget af hormonelle forandringer, der kan komme til udtryk både fysisk og psykisk indtil kroppen genfinder en hormonbalance.
Almindelige gener kan være hedeture og humørsvingninger.

Ovulation

Ægløsning

Ovum

Ægcelle.

P

P-piller

Præventionsmiddel, i form af hormonholdige piller. Pillerne fås i mange forskellige varianter, med forskellige hormonsammensætninger. Pillerne er receptpligtige, og det er din læge som kan vurdere hvilken type der vil være bedst for dig.
P-piller beskytter mod graviditet, men ikke mod kønssygdomme.

P-plaster

Præventionsmiddel, der fungerer på samme måde som p-piller.
Et P-plaster er et tyndt, hudfarvet plaster, som påklæbes  huden, og bliver siddende en uge ad gangen, hvorefter det udskiftes. Efter 21 dage med plastre holdes 7 dages pause, på samme måde som p-piller.
P-plastret forhindrer ægløsning og påvirker slimhinden i livmoderen, så den ikke er egnet til graviditet. Slimen i livmoderhalsen påvirkes også, så sædcellerne ikke kan trænge op.
Det er mest velegnet til kvinder under 35 år, der vejer mindre end 90 kg.
Hvis p-plasteret bruges rigtigt, er det næsten 100% sikkert i forhold til graviditet, men det beskytter ikke mod kønssygdomme.

P-ring

P-ringen er en blød og fleksibel plastikring. Ringen har en diameter på 54 mm, er 4 mm tyk og afgiver de samme hormoner som p-piller og p-plaster. Den forhindrer ægløsning og påvirker slimhinden i livmoderen, så den er uegnet til graviditet. Ringen sættes op i skeden omkring livmoderhalsen, og skal sidde der i 21 dage. Den udtages og kasseres, og der holdes 7 dages pause inden en ny ring sættes op i 21 dage.
Man kan sagtens have sex, mens ringen sidder i skeden. Det kan ikke mærkes, og påvirker ikke oplevelsen.
Hvis p-ringen bruges rigtigt, yder den næsten 100% sikkerhed mod graviditet, men den beskytter ikke mod kønssygdomme.

P-sprøjte

P-sprøjte er en hormonindsprøjtning (gestagen), der indsprøjtes af lægen ca. hver 3. måned.
Den forhindrer ægløsning og påvirker slimhinden i livmoderen, så sædcellerne ikke kan trænge ind i livmoderen. Metoden anvendes kun til kvinder, som ikke har mulighed for andre præventionsmetoder.
P-sprøjten yder næsten 100% sikkerhed mod graviditet, men beskytter ikke mod kønssygdomme!

P-stav

Præventionsstaven er en lille, let bøjelig plastikstav fire cm lang og to mm i diameter. Staven indopereres direkte under huden på overarmen, hvor det løbende frigiver det kvindelige hormon, gestagen.
Staven forhindrer frigivelse af æg fra æggestokkene , og påvirker slimen i livmoderhalsen og gør det vanskeligt for sædcellerne at trænge ind i livmoderen.
Dette bevirker, at præventionsstaven beskytter dig mod graviditet i en periode på 3 år.
P-staven kan give uregelmæssige blødninger. Der kan også opstå lette bivirkninger som f.eks. akne, brystspændinger, hovedpine og humørsvingninger.
P- staven yder næsten 100% sikkerhed mod graviditet, men den beskytter ikke mod kønssygdomme!

Paddle

Et slagredskab til sadomasochistiske lege. I modsætning til en pisk, har en paddle en bred, flad side, så den i højere grad ’klasker’ end slår. Det kan være et godt sted at begynde, hvis man gerne vil eksperimentere med sadomasochistisme, uden at det skal handle om stor smerte.

Parafili

Når man tiltrækkes af noget som er udenfor normen. Et andet ord er ’Perversion’, men det har en mere negativ klang.

Pearl necklace

En betegnelse for, at der sprøjtes sæd ud over halsen på partneren. Sæddråberne er hvide og klare som perler. Deraf navnet.

Peepshow

Seksuel eller erotisk optræden i et lukket rum, hvor man mod betaling, kan overvære forestillingen gennem en rude. Der betales som regel for et afgrænses tidsrum. ’peep’ betyder et kortvarigt kig. En underliggende betydning er, at det er et lidt forbudt kig, f.eks. fra et skjulested.

Penetration

Indtrængen. I forbindelse med sex, bruges ordet om Penis’ eller legetøjs indtrængen i skeden eller anus.

Penisimplantater

I forbindelse med en penisforstørrende operation, kan der indopereres stave eller små rør som kan udvide sig.

Penisring

Også kaldet cockring. En lille ring, som placeres omkring penisroden, for at forhindre at blodet forsvinder fra den erigerede penis. Det kan dermed forlænge erektionen, men også give nydelse på andre måder.
Der findes mange forskellige udformninger af penisringe, og mange varianter har ekstra funktioner, som giver ekstra nydelse for en eventuel partner, eller for manden selv.

Perinæum

Også kaldet mellemkødet. Området mellem skedeåbningen og endetarmen hos kvinden, eller hos manden, mellem pungen og endetarmen.

Pervers

Også kaldet Parafil. En betegnelse for seksuel afvigelse.

Perversion

En seksuel tiltrækning til en særlig ting eller adfærd, som adskiller sig markant fra normen.

Pessar

Pessaret består af gummimembran omkranset af en lidt stivere, men bøjelig ring. Pessaret er lavet af medicinsk silikone og anvendes sammen med pessarcreme. Når pessaret er rigtigt anbragt, lukker det for livmodermunden, så sædceller ikke kan trænge ind til ægget og befrugte det.
Bruges pessaret som prævention skal det tillige smøres med en sæddræbende creme. Pessaret har en forholdsvis høj effektivitet mod graviditet 92-96 %, men yder ikke beskyttelse mod kønssygdomme!
En ulempe kan være at pessaret skal placeres inden samlejet, og blive siddende efter samlejet i 6-8 timer, før det fjernes. Hvis der i perioden haves sex gentagne gange, skal der suppleres med mere sæddræbende creme.

Petting

Seksuel stimulation i form af kæleri og kærtegn uden at have samleje.

Pisk

En hyppigt anvendt rekvisit i sadomasochistiske lege. Der findes mange forskellige slags piske på markedet. Nogle mest beregnet til at kilde og give nye sanseoplevelser, og nogle til at forårsage stor smerte og mærker på kroppen. Og så en hel masse varianter derimellem.

Piercing

Et lille smykke, skudt gennem huden. Typiske steder er øreflipper, næse, øjenbryn, navle, brystvorter, skamlæber, klitoris, penishoved, pung. En piercing kan være udsmykning af kroppen, men kan også i visse tilfælde, fungere seksuelt stimulerende.

Pik
Det mandlige kønsorgan.

Pimp

Også kaldet alfons. En mand som administrerer prostitueredes arbejde. Typisk vil han yde dem beskyttelse og skaffe kunder, mod en del af deres fortjeneste. Det klassiske billede af en ’pimp’, er en mand, som viser sin magt og rigdom på en lidt vulgær måde. F.eks. med store guldkæder, leopardskinsfrakke osv. Så hvis man taler om at ’pimpe’ noget op, f.eks. en bil, så betyder det at man tilfører nogle elementer som gør den mere opsigtsvækkende, dyrt udseende og veludstyret.

Plushophili

Seksuel tiltrækning af store legetøjs- plysdyr eller folk i animalske kostumer, såsom dyre-udklædte mennesker i forlystelsesparker eller til sportsarrangementer.

Podofili

Seksuel ophidselse ved fødder. Fetishen kan bestå i synet af fødder, berøring, lugt eller af at slikke fødderne. For nogle kan tiltrækningen være en del af en mascochistisk praksis, hvor det handler om underkastelse. For andre kan det ganske enkelt bare være en stor fascination af fødder.

Pollution

Spontan sædafgang.

Poppers

Kemiske rusmidler, som kan forstærke orgasmen. Stofferne sniffes gennem næsen.

Potens

Mandens seksuelle lyst og rejsning af penis.

Priapisme

Opkaldt efter Priapus, som er naturens frugtbarhedsgud fra antikkens Grækenland. Priapus er altid afbilledet med en meget stor erigeret penis.
Priapisme er en vedvarende, ofte smertefuld erektion, som er opstået uden seksuel ophidselse. Tilstanden udvikler sig, når blodet i penis løber til, og ikke er i stand til at løbe tilbage igen. Hvis tilstanden ikke behandles omgående, kan det blive meget smertefuldt og føre til betændelse, ardannelse og permanent erektil dysfunktion.
Tilstanden kan opstå som følge af en celle sygdom, efter en skade på penis eller rygraden, eller som uheldig bivirkning af forskellige typer medicin eller narkortika.
Priapisme skal behandles hos lægen.

Prins Albert

Piercing i penis, fra urinrøret til undersiden af penis-hovedet ved strengen. Piercingen er opkaldt efter den engelske Dronning Victorias mand der efter sigende havde denne piercing for ikke i utide have en upassende bule i bukserne.

Prostatakirtlen

Også kaldet blærehalskirtlen. Den er på størrelse med, -og har en riflet overflade som en valnød, og er placeret ca. 4 cm oppe fortil i mandens endetarm, rundt om urinrøret. Kirtlen udskiller en del af det sekret som danner sæden, og er meget følsom og vil ved direkte stimulation, give stor lystfølelse under seksuel aktivitet.
Når manden føler sexlyst, svulmer prostata op og begynder at danne sædvæske. Sædvæsken er en del af spermen, når manden får udløsning.
Prostata kan kun stimuleres gennem endetarmen, fordi den sidder tæt op ad tarmen inde i mandens underliv. Nogle mænd kan opnå orgasme ved at få masseret deres prostata. Kaldes også mandens P-punkt.

Prostataorgasme

Den orgasme en mand kan opnå, ved at få stimuleret prostatakirtlen. Dette kan kun gøres ved direkte stimulering af kirtlen, oppe i endetarmen. Enten ved sex med en anden mand, med legetøj, eller en finger.
Orgasmen beskrives som en mere dyb, intens og anderledes følelse end orgasmer ved stimulering af penis.
Denne praksis er ikke forbeholdt homoseksuelle mænd. Alle mænd kan opnå stor nydelse ved stimulering af prostata. Og det kan sagtens gøres af en kvinde, som vil give sin partner en ny oplevelse.

Prostitution

Salg af seksuelle ydelser.

Præservativ

Kondom.

Præsperm

Små mængder væske som penis afgiver ved seksuel ophidselse. Mængden kan være så lille at det næsten ikke bemærkes, men kan indeholde sædceller. Af denne grund, kan kvinden blive gravid, selvom manden ikke får udløsning oppe i skeden.  Præsperm kan også betegnes ’glædestårer’.
Nogle mænd producerer meget præsperm, mens andre slet ikke gør.

Pædofili

Seksuel tiltrækning af børn.

Pungen

Betyder en ’beholder’. Pungen på en mands kønsorganer, er egentligt en betegnelse for huden som omslutter testiklerne. Men, betegnelsen bruges som regel som beskrivelse af hele vedhænget, som omfatter testiklerne inkl. huden omkring.

Pyrofili

Seksuel ophidselse, af ild. Det kan være tale om ild, synet af noget som brænder, eller fantasier hvor der indgår ild, eller en brændende fornemmelse på kroppen.


Q

 

Queen size

I Belugis tøjsortiment af strækbare produkter, er der to forskellige størrelser. One size og Queen size. Queen size, er den største størrelse, som dækker en normal str. 44 – 50.

Queer

At være homoseksuel. Modsætning af ’Straight’ som betyder at man er heteroseksuel. Så oversat direkte, betyder det ’skæv’ og ’lige’

 

R

 

Rectum

Endetarmen.

Refraktærperiode

Tiden der går fra en sædafgang, til den næste kan finde sted. Hos unge mænd er den som regel meget kort. Som regel bliver perioden længere med alderen. Evnen til at få hyppige orgasmer, kan også til en vis grad trænes eller nedtones efter behov.

Rejsning

Mandlig erektion.

Rejsningsbesvær

Også kaldet erektiv dysfunktion. Rejsningsbesvær er et helt almindeligt problem som langt de fleste mænd har oplevet i mindre eller større grad. Rejsningsproblemer er meget ofte psykisk betingede, og kan ofte opstå alene på grund af bekymringen for at den opstår.
Faktorer som alder og niveauet af seksuel aktivitet kan også spille ind.
I sjældne tilfælde, kan rejsningsbesværet have en fysiologisk forklaring, og kan måske afhjælpes ved operation eller medicinsk behandling.

Reproduktion

Forplantning

Reproduktionsorgan

Kønsorgan.

Rimming

At stimulere anus med tunge og mund.

Ringmusklen

Den ringformede lukkemuskulatur omkring endetarmsåbningen.
Selve endetarmen er meget smidig, og kan blive meget stor i diameter. Så når det kan gøre ondt, og føles stramt ved analsex, så er det ringmusklen der ’stritter imod’ Hvis man er nybegynder med analsex, skal man sørge for at ringmusklen bliver masseret og smurt, indtil den slapper helt af.

Rollespil

Det kan give sexlivet nye dimensioner, hvis man iscenesætter et rollespil. Det kan være så enkelt, som ting man siger og gør i sengen, til helt store udstyrsstykker, med udklædning og forskellige locations.
Der kan være bestemte situationer eller fantasier, som tænder på en helt særlig måde, men det kan også bare være sjovt og føles frækt, at prøve noget forskelligt og måske indleve sig i en helt ny rolle.
Nogle oplever at kunne udfolde sige mere frit og få meget bedre udbytte af sexlivet, iført en helt anden rolle end den de har til dagligt.
Det kan måske virke fjollet, og være svært at leve sig helt ind i rollen… Men hvis det slet ikke fungerer efter hensigten, kan et godt grin også være indledningen til en rigtig god seksuel oplevelse.

 

S

 

Sadisme

Seksuel lyst ved at dominere en partner, og påføre vedkommende smerte og ydmygelse.
Det er meget forskelligt, hvilke elementer som virker ophidsende, og i hvilken grad. I nogle tilfælde kan det være dét at dominere og bestemme, og give milde afstraffelser, som tænder. Mens det i andre tilfælde kan være af mere voldelig karakter, hvor smerteskrig og røde striber eller sår efter f.eks. piskeslag er det som tænder.
Som regel opnås den største nydelse og tilfredsstillelse bedst med en partner, som selv finder glæde ved det specifikke indhold i det sadomasochistiske forhold.

Sadomasochisme, S/M eller SM

Sammensætning af ordene sadisme og masochisme. Sadomasochisme defineres som et seksuelt forhold mellem en sadist og en masochist. For at kunne tale om et sadomasochistisk forhold, er det vigtigt at begge parter er samtykkende om forholdets karakter og at de hver især nyder deres rolle. Denne type forhold, kan med fordel oparbejdes gennem lang tid, fordi det er vigtigt at kende de hårfine grænser hos hinanden. Det kan give meget tætte forhold, hvis der hele vejen igennem er gensidig respekt.

Samleje

Et samleje er, når penis indføres i skede eller endetarm. Man kan sagtens have sex på alle mulige andre måder, hvor der ikke indgår et samleje. Men selve samlejet består i penetrationen.

Sandwich

Når en kvinde penetreres af to mænd på samme tid, i skeden og anus. Dette kan f.eks. praktiseres ved at den ene mand ligger på ryggen, med kvinden siddende overskrævs over ham, med hans penis i skeden. Imens kan den anden mand sidde bag kvinden, og indføre sin penis i hendes anus.

Satyriasis

Stærkt forsøget kønsdrift hos mænd.
En satyr er en mytologisk figur, med menneskekrop og dyreben med hove. Egenskaberne for den mytologiske satyr, (også beskrevet som skovguddom eller faun), er at den er lidt dæmonisk, seksuelt vellystig, livsnydende. At være en satyr, er derfor at være egennyttigt livsnydende.

Scat

Udtryk om seksuelle aktiviteter, hvor der indgår afføring.
Afføring indeholder en masse forskellige bakterier, som kan give gener, hvis de kommer i kontakt med mund, skede eller anus.
Kønssygdomme kan også overføres ved denne praksis.
Der findes særlige netværker og hjemmesider for denne fetish, så hvis du har interesse, kan der være gode råd at hente, hos erfarne udøvere.

Scatofili

Fetish hvor sexakten indeholder leg med afføring.

Seksualitet

Seksualitet er en rummelig betegnelse for alt som handler om kønsliv og kønsdrift. Uanset om det er i forbindelse med reproduktion, lyststillelse eller fornøjelse. Seksualitet er en del af ethvert menneskes personlighed. Seksualitet handler ikke om konkrete handlinger eller oplevelser, men om menneskets inderste følelser, behov og drifter.

Seksuel debut

Det første samleje.

Seksuel lavalder

Den seksuelle lavalder er en aldersgrænse, som er indført for at beskytte børn og unge mod voksnes misbrug. På engelsk hedder begrebet age of consent. Altså den alder, hvor den unge regnes som værende i stand til at give samtykke til sex.

I Danmark er det iflg. Straffelovens § 222 ulovligt at have samleje med personer under 15 år. Hvis der er tale om et ungt menneske man er værge eller underviser for, er den seksuelle lavalder 18 år.

Seksuel ophidselse

Seksuel ophidselse kan opstå af mange forskellige grunde. Det kan være en bestemt tanke, billeder, situationer, berøring eller en bestemt persons tilstedeværelse. Ophidselsen kan også komme ud af det blå, uden at man kender den konkrete årsag.
Ophidselsen kan i starten mærkes ved øget hjerterytme, tungere og hurtigere vejrtrækning, let svimmelhed, en varm, prikkende fornemmelse i underlivet.
Under seksuel ophidselse svulmer kvindens små kønslæber op og bliver mørkere i farven. Klitoris og brystvorter svulmer op, og bliver ekstra følsomme. Skeden udvider sig og bliver dybere, der dannes større mængde sekret i skeden,- hun bliver våd. Hvis ophidselsen forsætter, vokser klitoris yderligere, mens den trækker sig tilbage mod skambenet og dækkes af de små kønslæber. Der opstår rytmiske sammentrækninger i og omkring skeden og der kan opstå øget muskeltonus og spasmer i andre dele af kroppen.
For mandens vedkommende, erigerer penis og hos nogle mænd, kan små dråber presperm sive fra urinrøret. Ved yderligere stimulation trækker testiklerne sig opad mod bughulen. Efter kortere eller længere tid nås ”the point of no return” og umiddelbart herefter pumpes sæden ud under muskelsammentrækninger.


Sensualitet
Sanselighed. Betegnelsen bruges også ofte omkring  den udstråling af seksualitet, et menneske kan have.

 

Serieorgasme
Det samme som multiorgasme.

 

Sexafhængig
Sexafhængighed er en alvorlig psykiatrisk diagnose, men begrebet bliver ofte (mis)brugt om et generelt stort sexbehov eller anden seksuel adfærd, som ikke lige passer ind i normalbegrebet.

 

Sexarche
Betegnelse for den seksuelle debut. Det første samleje med penetration.

 

Sexchikane
Seksuel adfærd eller sprogbrug, der virker krænkende. Sexchikane kan for eksempel forekomme på en arbejdsplads, hvor en medarbejder siger eller gør noget med seksuelle undertoner overfor en kollega. Hvis kollegaen finder det anstødeligt og ubehageligt, og det ikke stopper efter at vedkommende har sagt fra, er der tale om sexchikane.
Sexchikane er strafbart, og selvom det kan være svært at trække en helt klar linje for hvornår der er tale om sexchikane og hvornår det bare er lidt sjov, er der faldet dom i flere sager, hvor personer har været udsat for sexchikane på arbejdspladsen.

 

Sexfikseret
Betegnelse for en person, som er ekstremt optaget af sex.

 

Sexklubber
Klubber eller foreninger, hvor man kan mødes med andre, og dyrke sin seksualitet. Der findes klubber som har en bestemt fetish som tema, hvor ligesindede kan mødes. Der er også klubber der henvender sig til en brede målgruppe. For eksempel er der swingerklubber, hvor der er mulighed for mange forskellige seksuelle udfoldelser.

 

Sexlegetøj
Udstyr til brug ved seksuelle aktiviteter. Legetøjet kan være beregnet til onani, til udforskning af kroppen, til sjove lege med partneren, til at give partneren nye sanseindtryk, som hjælpemidler hvis dele af sexlivet ikke fungerer optimalt, eller bare for sjov… Sexlegetøj er for alle.
 
Sexolog
Terapeut, som er uddannet i menneskers seksualitet, seksuelle samspil og parforhold. En sexolog kan hjælpe andre til at få et bedre udbytte af deres sexliv og samliv, eller løse eventuelle problemstillinger der kan være opstået i forbindelse med seksualiteten.

 

Skabsbøsse
Homoseksuel mand, som ikke har fortalt omverdenen at han er til mænd. En skabsbøsse dyrker sin seksualitet i ’skabet’ hvor ingen ved det.
Når en homoseksuel mand vælger at fortælle åbent om sin seksualitet, siger man, at han springer ud (af skabet).

 

Skede
Den første del af kvindens indre kønsorganer. Skeden er en cylinderformet passage der forbinder livmoderen gennem livmoderhalsen med den ydre del af kroppen. Indgangen til skeden omkranses af de indre skamlæber (kønslæber). Det er i skeden manden indfører penis under samleje og at kvindens menstruationsblod udskilles af kroppen, og at babyer bliver bragt til verden under fødsel.

 

Skedekatar
Betændelsestilstand i skedens bakteriebalance. Symptomerne er ildelugtende udflåd. Skyldes især bakterierne Mobiluncus og Gardnerella. Skedekatar kan i milde tilfælde behandles med mælkesyrebakterier (kan købes i håndkøb i små kapsler), Men skal i voldsommere tilfælde behandles med antibiotika.

 

Skedeorgasme
Orgasme, som opnås ved stimulation af skeden. Skedeorgasmer kan vare i meget lang tid, og kan også komme på stribe, med korte mellemrum. En skedeorgasme giver ikke en følelse af at ’være færdig’ på samme måde som en klitorisorgasme gør.
Der er mange kvinder som ikke har oplevet at få en skedeorgasme. Det er en orgasmeform de færreste unge kvinder kan opnå. Det lader til at det bliver lettere med alderen, og efter barnefødsler.

 

Skedevind eller skedeprutter
Når penis eller andre elementer føres ud og ind i skeden eller endetarmen, kan der blive trykket luft ind, uden at det umiddelbart kommer ud igen. På den måde kan der ophobes luft inde i skeden eller endetarmen. Efter endt samleje, kan luften spontant komme ud, så det lyder som en prut.

 

Skedesekret
Sekret som produceres i skeden, for at holde slimhinderne fugtige. Ved seksuel ophidselse, øges produktionen meget. I nogle tilfælde så meget, at det næsten kan dryppe.

 

Skull fucking
Seksuel praksis, hvor en person fører hovedet op i en anden persons endetarm.
 
Slave/slavinde
Slaver og slavinder er den underkastede, submissive, masochistiske part, i et sadomasochistiske forhold. De er underlagt deres Herskerinde eller Hersker.

 

S/M
Forkortelse af sadomasochisme

 

Sodomi
Sex med dyr. Men kan også i nogle tekster betyde analsex.

 

Sperm
Andet ord for sæd.

 

Spermatofobi
Fobisk angst for sæd.

 

Spiral
Præventionsmetode hvor en lille plastik- eller kobbergenstand placeres i livmoderen. Spiraler findes i mange forskellige varianter. Der er typer som afgiver et hormon, som har samme effekt som p-piller og lignende produkter. Spiralen forhindrer ægløsning og/eller gør slimhinden i livmoderen uegnet til graviditet.
Spiraler er bedst egnede til kvinder, der har født, da deres livmoderhals har været udvidet.
En spiral skal lægges op hos lægen eller på en præventionsklinik, og kan sidde i ca. 4 år. Der kan være lidt bivirkninger i form af uregelmæssig, kraftig eller udeblivende menstruation. Men ellers mærker man normalt ikke at spiralen sidder der.
En spiral er en effektiv præventionsform, men beskytter ikke mod kønssygdomme!

 

Sterilisation
Kirurgisk Indgreb hos både mænd og kvinder, hvor hhv. sædleder eller ægleder bliver kappet over, så reproduktion ikke længere er muligt. Sterilisation er næsten 100% sikker prævention, men kan ikke laves om, hvis man senere gerne vil have et biologisk barn alligevel. Så beslutningen om sterilisation bør være meget velovervejet. Hos mænd, er det et meget lille indgreb, som foretages ambulant. Hos kvinder kræver indgrebet indlæggelse, men er også her et relativt lille indgreb.
Sterilisation påvirker ikke sexlysten eller hormonbalancen, så der er ikke nogle bivirkninger.
Ifølge lovgivningen har enhver, der er fyldt 25 år og bosiddende i Danmark, ret til at blive steriliseret.


Strap-on
En penisattrap eller vibrator, som kan monteres med stropper, rundt om hofterne. En penisattrap kan for eksempel bruges af en kvinde, som gerne vil penetrere sin partner analt, eller sin kvindlige partner vaginalt. Strap-on’s fås i mange forskellige varianter. Nogle udgaver har også en indadgående dildo, som kan stimulere den som har den påspændt.

 

Stuffing
Seksuel fetish, hvor der anbringes mad i vagina eller anus, i forbindelse med seksuelt samvær.

 

Stønner
Person som føler seksuel ophidselse og tilfredsstillelse ved at ringe anonymt til andre, og stønne og ytre seksuelle lyde og ord i telefonen. Denne praksis betragtes som sexchikane og blufærdighedskrænkende adfærd, og er strafbart.

 

Svamp
I og omkring kønsorganerne findes mange forskellige bakterier, som i samspil med hinanden, giver sund hud og slimhinder. Hvis balancen forskydes, for eksempel ved en pencillinkur, kan der forekomme en overvægt af en bestemt type bakterier, som kan udvikle sig til en svampeinfektion. Symptomerne er kløe, svie, rødme og øget udflåd. I mange tilfælde kan tilstandes bringes i balance ved at tilføre mælkesyrebakterier, eller en mild svampecreme, som kan købes i håndkøb. En svampeinfektion kan også overføres ved seksuelt samvær, og kan i nogle tilfælde være så alvorlig at lægebesøg og medicinsk behandling kan blive nødvendigt.

 

Svensk
Et handjob, hvor penis stimuleres med hånden.

 

Svulmelegeme
Et svulmelegeme er et svampet væv, som kan udvide sig meget, ved øget blodtilførsel. På mandens penis, findes to cylindriske legemer, corpora cavernosa, som ved fyldning (af svampevævet) med blod under tryk fremkalder erektion af penis. Hos manden findes yderligere et svulmelegeme, corpus spongiosum, omkring urinrøret i dets forløb på penis. Der findes også svulmelegemer i klitoris og de kønslæberne.

 

Subkultur
Seksuelle subkulturer kan for eksempel være forskellige fetish’er eller en særlig seksuel praksis. Der findes mange klubber og netværker, hvor en særlig seksuel interesse kan deles og dyrkes med ligesindede.

 

Swingerklubber
Klubber hvor singler eller par kan udfolde sig seksuelt. I en en swingerklub er der mulighed for at være sammen med andre. Samværet kan være anonymt hvis man ønsker det, og man kan komme i klubben for at udleve forskellige fantasier. Man kan også besøge en swingerklub, sammen med sin partner, for at bruge klubbens faciliteter, eller hente inspiration hos de andre gæster, uden at man behøver bevæge sig ud i store eksperimenter.
I alle swingerklubber skal et ’nej’ respekteres, og der er mange andre regler, som gør det trygt og sikkert at være i klubben. Mange swingerklubber tilbyder temaaftener og kurser, hvor man har mulighed for at lære noget nyt, eller møde andre med samme interesser som en selv.

 

Syfilis
Syfilis er en seksuelt overført infektion, som forårsages af bakterien Treponema pallidum. Den primære smittevej er ved seksuel kontakt, men smitten kan også overføres fra mor til foster under graviditet eller fødsel.
Symptomerne for syfilis varierer, afhængigt af hvilket af de fire stadier den viser sig i. I det primære stadie fremkommer som regel et enkelt fast, smerteløst, ikke-kløende hudsår ved vagina, anus eller mund, der forsvinder efter 3-7 uger. I det sekundære stadie findes spredt udslæt ofte omfattende håndflader og fodsåler. Der kan opstå flade vortelignende gevækster på vagina eller anus, influenza-lignende symptomer, appetittab, hævede kirtler, træthed, hvide pletter på tungen og ganen og pletvist hårtab. Symptomerne forsvinder sædvanligvis i løbet af nogle måneder, men uden behandling vil sygdommen ligge latent i kroppen og kan flere år senere udvikle 3. stadium, Hvor sygdommen angriber nervesystemet, hjerte og indre organer.
Syfilis kan behandles med penicillin i alle 3 stadier, men kan ikke kureres, hvis hjerte og nervesystem er beskadiget.
Diagnose sker sædvanligvis ved blodprøver, men bakterien kan også ses under mikroskop. Syfilis kan behandles med antibiotika.
Kondom beskytter mod smitte.

 

Sæd
Også kaldet sperm, er et mælkehvidt sekret, som bliver pumpet ud af mandens penis, ved ejakulation. Sæden kan have forskellig konsistens alt efter hvor ofte manden har ejakuleret, og andre faktorer kan også spille ind. Sæden kan være sej som æggehvide, næsten flydende, eller til tider klumpet. Duft og smag kan også variere, blandt andet på baggrund af hvilke fødevarer manden har indtaget. Sæden består af forskellige kirtelsekreter afgivet fra prostatakirtlen, sædblærerne, sædlederne, og de cowperske kirtler. Herudover indeholder sæden mineraler, hormoner, proteiner, forskellige enzymer og sædceller. Selvom sædcellerne udgør en meget lille del af den samlede mængde sæd, bliver der ca. udsendt 50 millioner sædceller pr. ladning.
Sæd er basisk.

 

Sædcelle
Sædceller er de mandlige kønsceller, som kan befrugte en kvindes æg. Manden megynder at producere sædceller ved starten af puberteten og resten af livet. Det er dog almindeligt at antallet af levedygtige sædceller kan falde med alderen. Miljømæssige påvirkninger kan også have indflydelse på sædkvaliteten. Når sædcellen befinder sig i en kvindes indre kønsorganer, er den levedygtigt i ca. 3-5 dage, og kan i denne periode befrugte et en ægcelle fra kvinden.
Sædcellen er en god ’svømmer’ og kan selv bevæge sig fra skeden, op i livmoderen og videre ud i æglederen. Den eneste mission i dens korte levetid er, at befrugte et æg, så den gør alt hvad den kan…

 

Sædledere
To rør, der går fra testiklerne til prostatakirtlen, hvorefter de munder ud i urinrøret.

 

Sædstreng
De to kanaler som går fra pungen op i bughulen, og som bærer testiklerne og omslutter sædleder, blodårer og nerver.

 

T

 

Tantra
Tantra handler om en holdning til livet og om et højere perspektiv, der beriger hverdagen og mødet med andre mennesker. Det handler også om evnen til at samarbejde.Tantra er et svar på en længsel efter at opleve en fri og naturlig seksualitet, der samarbejder med hjerte og sjæl. Tantra kan give en fornyelse af forholdet mellem mænd og kvinder og af synet på seksualitet, kærlighed og spiritualitet. Tantra er de senere år blevet meget udbredt i Danmark, og der findes i dag mange forskellige forståelser af og retninger indenfor tantra.

 

Tantra massage

En tantra massage er en massageform, der hovedsageligt har til formål at give modtagen fuldstændig afslapning, og en følelse af at komme i kontakt med alle sine følelser og seksualiteten. Tantra massager gives i mange forskellige udgaver. I nogle indgår en yoni eller lingam massage, som er massage af kønsorganerne.

 

Tantrasex
I tantrisk elskov tilføjes erotikken en ekstra dimension. Formålet er ikke kun glæde, nydelse og intense orgasmer, men at opdage nye lag af sig selv og hinanden. Tantrasex handler om autenticitet, nærvær og kærlighed – ikke specielle teknikker. Kærlighed og nærvær er fundamentet for tantrasex – ikke avancerede stillinger og teknikker.
Begær og lyst styrker kærligheden, men er ikke et mål i sig selv. Stor seksuel energi er forudsætningen for dyb seksuel tilfredsstillelse, og derfor skal den bevares. Ved tantrasex tilstræbes det derfor at manden ikke får udløsning og at kvinden ikke får klitorisorgasmer. Til gengæld kan langvarig tantrasex give helkropsorgasmer, som er en meget intens orgasmeform. Det erotiske møde er en meget langsom proces, hvor det handler om dyb kærlighed og om at mærke sig selv og hinanden. Fokus er ikke at tilfredsstille sine egne eller partnerens fysiske behov, men et ønske om at opleve intens kærlighed, ekstatisk nydelse og dybe orgasmer.


Telefonsex
Samtale over telefonen, med seksuelt indhold, hvor begge parter finder seksuel tilfredsstillelse. Ofte vil samtalen også indeholde onani.
Der findes telefontjenester, hvor man mod betaling, kan have sex på denne måde med en anonym person i den anden ende.

 

Testikler
De mandlige kønskirtler, der er placeret i pungen under penis. Testiklerne er et meget følsomt sted på manden, og selv små slag eller stød, kan være utroligt smertefulde.

 

Testosteron
Testosteron er det mandlige kønshormon, som spiller en central rolle i udviklingen af maskuline karaktertræk.
Hormoner er kemiske budbringere, der sender informationer fra de endokrine kirtler til de hormon-påvirkelige målceller. Hormon er græsk og betyder 'at vække', hvilket er netop, hvad hormonerne gør. De virker ved at stimulere cellernes processer.
Testosteron udskilles hos mænd af testiklerne og sendes derfra via blodbanen ud til resten af organismen.
Hos kvinder produceres testosteron i æggestokkene og binyrerne. Kvinder har mindre mængde testosteron end mænd.

 

Toiletsex
Sexlege hvor urin eller afføring indgår.

 

Toy boy
En ung mand, som har et erotisk forhold til ældre kvinder. I nogle tilfælde mod betaling.

 

Trampling
Seksuel dominansleg hvor kvinden, i helt bogstavelig forstand, træder på manden, gerne iført stiletter. For mænd der tænder på trampling, er det som regel ikke kun seksuelt ophidsende at blive trådt på kønsdelene, men også på brystkassen, maven og direkte i ansigtet. Denne praksis er som regel en del af SM lege, og det er underkastelsen og smerten, som tænder.

 

Transgenderist
Betegnelse for en person som kan lide at skifte mellem de forskellige kønsroller og identitet, i form af påklædning og adfærd. En transgenderist har ikke et ønske om at skifte køn, men bruger skiftene som eksperimenter for sig selv, og som afveksling.

 

Transseksualitet
En person med en kønsidentitet der ikke stemmer overens med det biologiske køn, og med et ønske om at leve fuldt ud som det modsatte køn
Den transseksuelt orienterede er helt overbevist om, at klæder og sminke kun er den ydre skal
mange transseksuelles største ønske er at blive opereret, få omformet kroppen, så den kommer mere i overensstemmelse med sjælen.

 

Transvestisme
En person, som kan lide at klæde sig, og opføre sig som det modsatte køn. For nogle er det en livsstil, mens det for andre mere er en ’hobby’ i perioder. Transvestisme er ikke det samme som homoseksualitet. Mange heteroseksuelle, kan også dyrke denne form for leg.
For nogle handler det bare om følelsen af at have dame/mandetøj på, mens det for andre handler om at vise sig frem. Dragqueens, er mænd som klæder sig meget spektakulært og glamourøst ud som kvinder. Ofte i forbindelse med optrædener, hvor diva rollen bliver levet fuldt ud. Det kan være en meget stor oplevelse at være gæst eller deltager ved et sådant arrangement.

 

Trekant
Betegnelse for sex mellem 3 personer.

 

Tysons kirtler
Talgkirtler på indersiden af forhuden på penis. Kirtlerne producerer et sekret, for at holde slimhinden fugtig. Ved mangelfuld personlig hygiejne ophobes det hvidlige sekret fra kirtlerne sammen med afstødte epithelceller som ildelugtende smegma preputii under forhuden. Også kendt som nakkeost.
Navnet har oprindelse efter den engelske anatom og læge Edward Tyson, 1650-1708.

 

U

 

Udflåd
Sekret der udskilles fra skeden og livmoderhalsen.  I de indre kvindlige kønsorganer, er der adskillige kirtler, som udskiller sekreter, for at holde slimhinderne fugtige og sunde. Kroppen vil til tider overproducere sekret, som vil blive udskilt gennem skeden. Udflåddet vil under normale omstændigheder være hvidt eller lyst gulligt, og have en frisk duft. Mængde og konsistens kan ændre sig i forhold til menstruationscyklussen.
Skeden har en meget fin bakteriebalance, der let kan forskydes så der opstår mindre infektioner. Dette vil blandt andet kunne ses og mærkes, hvis udflåddet ændrer farve eller lugter dårligt.
I mange tilfælde kan balancen genoprettes med mælkesyretabletter eller en mild salve. Ved mere alvorlige infektioner, skal lægen inddrages i behandlingen.

 

Udløsning
Udtømning af kønskirtler, som regel i forbindelse med seksuel stimulering. For mænd indebærer udløsningen, at der sprøjtes sæd ud fra penis. Kvinder kan opnå udløsning, ved kraftig stimulering af g-punktet, hvorved nogle væskeholdige kirtler i skeden, kan ejakulere, så der sprøjter væske ud. Dette kaldes også for en sprøjteorgasme.
En udløsning er ikke nødvendigvis det samme som en orgasme. Både mænd og kvinder kan få orgasme uden udløsning, og i teorien kan man også få udløsning uden orgasme. De to ting, forekommer dog som regel samtidigt.

 

Undfangelse
Undfangelsen sker, når en sædcelle trænger ind i ægcellen, og celledelingen begynder.

 

Urin
Urin består af store dele vand og diverse affaldsstoffer fra kroppen. Hos en rask person, er urinen steril idet den forlader kroppen. Der er altså ingen sundhedsrisiko forbundet med seksuel aktivitet som involverer urin.

 

Urinrørsåbning
Urinrøret udmunder hos kvinder, mellem klitoris og skedeindgangen, og kan ses som et ganske lille hul.
Hos mænd udmunder urinrøret yderst på penishovedet.

 

Urinsex
Sex, hvor urin indgår

 

Utugt
Gammelt ord, som dækker over en person som har en promiskuøs adfærd. En utugtig kvinde, var en som havde sex før ægteskabet og fornøjede sig med mange mænd, på en måde som lå udenfor samfundsnormerne.
I den danske straffelov i dag, betyder ordet prostitution.

 

V

 

Vagina
Latinsk ord for skede. Bruges som regel indenfor den medicinske verden.

 

Vaginalring
Hormonholdig ring, som kan sættes op i skeden, for at afhjælpe hormonforstyrrelser og gener i forbindelse med overgangsalderen.

 

Vaginalterapeut
​En specialuddannet sexolog, som har et stort kendskab til kvindens vagina, og alle dens mekanismer. En vaginalterapeut, kan hjælpe med at finde og løse problemer i og omkring skeden. For eksempel ved tryk, afspænding eller massage af øm og spændt muskulatur.

 

Vaginisme
En tilstand, hvor muskulaturen i skeden er meget spændt og forkrampet, så penetration ikke er muligt. Vaginisme er en lidelse, som kan have alvorlige konsekvenser for sexlivet og selvværdet.
Kvinden vil opleve stor smerte og ubehag ved forsøg på indtrængen i skeden. Ofte er tilstanden psykisk, og skal som regel behandles med en kombination af kognitiv behandling, og fysisk blødgøring af skedemuskulaturen. I nogle tilfælde kan en operation afhjælpe den fysiske problemstilling, men erfaringen viser, at der efter en operation, i de fleste tilfælde vil opstå de samme problemer, da det er psyken som skaber dem.
Vaginisme kan optræde helt fra barndommen, eller opstå senere i livet i forbindelse med en traumatisk seksuel oplevelse.

 

Vaginitis
Vaginitis er en inflammation eller en infektion i skeden. Tilstedeværelsen af bakterier i vagina er en hyppig forekommende tilstand. Bakterierne kan være årsag til infektion, men deres tilstedeværelse kan også forårsage en tilstand der ikke er en egentlig infektion, men en såkaldt ’inflammation’. Når dette er tilfældet kaldes tilstanden en vaginose.
Symptomerne kan være ildelugtende udflåd, kløe, svie, uregelmæssig menstruation og oplevelse af smerter ved samleje. Diagnosen stilles ved en gynækologisk undersøgelse og evt. podning. Årsagen kan være forskellige bakterier, svamp eller virus. Behandles med antibiotika eller i mildere tilfælde, med salve.

 

Vakuumpumpe
Penisforstørrende hjælpemiddel, også kaldet penispumpe. Penis indeholder svulmelegemer som kan udvides meget, alt efter hvor meget blod de indeholder. Ved at bruge en vakuumpumpe, kan man manuelt sørge for at der pumpes så meget blod ud i penis som muligt, så den kan nå sin maksimale størrelse.
En vakuumpumpe virker ved at penis skubbes ind i en cylinder, hvorefter man pumper for at øge blodstilstrømningen. Når penis er fuldt erigeret og fyldt med blod, fjernes pumpen og en penisring sættet om penisroden for at forhindre blodet i at strømme tilbage.
En vakuumpumpe kan være en stor hjælp, hvis det af og til kniber med erektionen, men kan også være et krydderi til et godt sexliv. Det er beget bekræftende for en mand, at se hvor stor penis kan blive.

 

Vampyrisme
Seksuel ophidselse ved at smage blod. Typisk vil ophidselsen bestå i at bide og kradse hinanden til blods og efterfølgende slikke blod fra sårene.

 

Vandpik
Slang for penis med morgenrejsning.

 

Vaniliesex
Blid, almindelig sex, som ikke indeholde kinky elementer eller fetish’er

 

Venusbjerget
Venus er den romerske gudinde for kærlighed og skønhed. Deraf navnet.
Venusbjerget på en kvinde, er en blød forhøjning lige over de ydre kønsorganer. Efter puberteten er venusbjerget normalt dækket af kønsbehåring.

 

Viagra
Viagra er et lægemiddel i pilleform, som mænd kan tage, hvis de har svært ved at få rejsning ved samleje
Viagra blev oprindeligt markedsført, som et lægemiddel, der kunne behandle brystsmerter (angina pectoris). Præparatet havde imidlertid ikke effekt på disse smerter, til gengæld kunne de mandlige forsøgspersoner berette, at de hyppigt oplevede at få rejsning.
Viagra er en såkaldt fosfordiesterase type 5-hæmmer. Det virker ved at forstærke den naturlige evne til at få rejsning, når manden bliver seksuelt stimuleret. Når manden får rejsning fyldes blodkarrene i penis med en øget mængde blod og samtidig hindres noget af dette blod i at forlade penis igen. På den måde bliver penis hård og stiv, og bliver ved med at være det i lang tid.
Pillen spises cirka en time inden ønsket effekt, og effekten varer i omtrent fire timer.
Viagra er receptpligtig.

 

Vibrator
Vibrerende erotisk legetøj. En vibrator kan have form som en penis, og være beregnet til at stimulere kvindens skede, men de fås også i alle mulige udformninger. Nogle er udviklet specielt til at stimulere et bestemt erogent sted på kvinde- eller mandekroppen, mens andre er mere all-round produkter.

 

Voldtægt
Der er tale om en voldtægt, hvis en person har sex med en anden person som ikke har lyst, og siger nej. Ved en voldtægt, vil der derfor også ofte være en form for vold eller fastholdelse af offeret involveret.
Voldtægt er en alvorlig krænkelse af et andet menneske, og kan ud over fysiske skader, have meget omfattende psykiske konsekvenser for offeret.
Voldtægt er en forbrydelse, og straffes med op til 12 års fængsel.

 

Voyeur
En person som bliver seksuelt ophidset af at se på andre, der dyrker sex, er nøgne eller klæder sig af. Ofte vil en voyeur stimulere sig selv imens.

 

Vulva
Betegnelse for kvindens ydre kønsorganer.

 

Vulvitis
Vulvitis er en betændelsestilstand i vulvaområdet.
Der findes en række forskellige grunde til, at en kvinde kan opleve vulvitis. Det kan være en allergisk reaktion, hudsygdomme eller svampe-og bakterieinfektioner. Det er også konstateret at lave niveauer af østrogen hos unge piger og postmenopausale kvinder er blevet forbundet med øget risiko for vulvitis. Kvinder i alle aldre kan opleve vulvitis.
Almindelige symptomer omfatter en brændende fornemmelse eller kløe i vulva, revner i huden og rødme og hævelse.

 

Vulvodyni
Vulvodyni er en fællesbetegnelse for en kronisk, smertefuld tilstand i vulva. Vulva er den del af de kvindelige kønsdele, som afgrænses fortil af skambenet og bagtil af anus, inkluderer klitoris, de små og store kønslæber samt mellemkødet. Vulvodyni defineres som ”kronisk ubehag med svien og brændende smerter uden objektive fund”. Det vil sige svien og brændende smerter, uden at man kan se, mærke eller måle nogen usædvanlige tilstande i området.

 

Vulvovaginitis
Vulvovaginitis er skedekatar hos kvinder, som har passeret overgangsalderen. Typiske symptomer er tørre slimhinder og svie i skeden. Der kan være svie og smerter ved samleje. ... Er slimhinderne meget sarte, kan der komme blodigt udflåd og tendens til revner, f.eks. ved samleje.

 

Våde drømme
Drømme om sex. Det kan i nogle tilfælde være drømme, som fører til udløsning.

 

W

 

Watersports
Urinsex

 

Y

 

Yoni
Yoni er en sanskrit ord, der betyder vagina , med den bogstavelige oversættelse er "hellige tempel"eller " Guddommelige Passage".

 

Yonimassage
En yoni massage, kan være en del af en tantramassage. Den indebærer massage af kvindens kønsorganer, både udvendigt og indvendigt. Yonimassage er ikke af seksuel karakter , selv om orgasme kan være en behagelig bivirkning . Tværtimod er Yonimassage beregnet til at bringe fred og ro og fremme en forbindelse med det feminine.

 

Z

 

Zelofili
Seksuel ophidselse ved at føle jalousi. En zelofil person, finder nydelse ved det adrenalin, kroppen producerer, når den jaloux følelse, bruser gennem kroppen.

 

Zoofili
Seksuel omgang med dyr.

 

Æ

 

Ægcelle
Den kvindelige kønscelle (oocytter), også bare kaldet æg. De produceres i kvindens æggestokke, og faktisk bliver alle kvindens ægceller dannet allerede I fosterstadiet.
Ægcellen er den største menneskelige celle, og kan ses med det blotte øje. Den måler 0,15 – 0,2mm. Ægcellen indeholder kvindens kromosomer.

 

Ægleder
Æglederne er de to kanaler, der forbinder de to æggestokke med livmoderen. Når ægget frigives fra æggestokken, bevæger det sig gennem æglederen til livmoderen. 

 

Æggestok
Æggestokken (ovariet) er det organ i kvindens forplantningssystem der producerer, opbevarer og frigiver modne ægceller. Æggestokken svarer til testiklerne på mænd.

 

Ø

 

Østrogen
Østrogener er en gruppe af steroidhormoner, der fungerer som et kvindeligt kønshormon. Østrogen findes hos både mænd og kvinder; men i større mængder hos kønsmodne kvinder.
Østrogen har betydning for udviklingen af bryster, og er et vigtigt regulerende hormon i menstruationscyklus.
Østrogen produceres i folliklen, som udvikles i æggestokkene.
 
Å

 

Åndedrætskontrol
En praksis som især dyrkes i SM miljøer. Forskellige former for kontrol af åndedrættet kan bruges, dels som en den ultimative kontrol og dominans, men det kan også give en følelse af svimmelhed, og produktionen af ’overlevelses’ stoffer, kan også give en rusfølelse, som kan være med til at forøge den seksuelle lystfølelse. Nogle udøvere, tænder især på at fortsætte til det punkt, hvor det handler om en nærdødsoplevelse.
Denne praksis er selvsagt meget farlig, og kan i nogle tilfælde være dødelig, eller forårsage permanent hjerneskade.
 

 


Skrevet af:
Redaktionen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag

Gode tilbud • Konkurrencer • Information om arrangementer • Tips og tricks til dit sexliv
Information om nye produkter • Og meget mere fra din foretrukne sexshop