Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen

Vent venligst...
Kurven er tom...
09.juni 2017

Hvad er en Fetish?

Om hår forkerte steder

Da jeg var meget ung i 80 erne, gjaldt det om at blive rigtig voksen, så hurtigt som muligt. Det at få hår i skridtet var en stor del af dét at blive kvinde, og jo mere man havde jo bedre. Jeg var lidt sent udviklet, og var lykkelig, da de endelig kom, og jeg i spejlet kunne se, at jeg var blevet en rigtig voksen kvinde.
Jeg drømte ikke om, at nogen kunne have interesse i at fjerne dem igen, for var det virkelig en stor del af kvindelighed og seksualitet.
I midten af tyverne giftede jeg mig, fik børn, og var sammen med min mand og familien i 15 år.
Så blev jeg skilt, og var igen ledig på ’markedet’, og begyndte at date. I denne ’Nye verden’ gik det hurtigt op for mig, at dét at have hår i skridtet var blevet en særlig fetish. På pornosites på nettet, hed kategorien ’Hairy’ hvis der skulle være mennesker med hår i skridtet. Jeg oplevede i min datingproces, at jeg blev nødt til, ret hurtigt at oplyse at jeg var ’hairy’, så jeg var sikker på at finde en ligesindet.

Fra at være en teenager, som var pavestolt over den hårpragt der beviste at jeg var blevet en voksen, seksuel kvinde, var jeg pludselig blevet en antikvitet, og i nogles øjne endda lidt kinky.
 
Jeg synes det er sjovt og tankevækkende, hvordan modestrømninger kan flytte det ’normale’, og gøre noget der var normalt, til pludselig at være blevet en fetish…
 
Hvad er en fetish egentligt?

Seksuel fetichisme, er en seksuel tiltrækning til et objekt, en bestemt kropsdel eller en særlig situation – en fetich, der har en stor magt i personens seksualitet.
Nogle feticher er lette at  forstå, mens andre er noget, der slet ikke sættes i forbindelse med noget seksuelt af andre mennesker.
For at noget kan kaldes en fetich, skal præferencen i et eller andet omfang, ligge udenfor en vedtaget ’normal’.
Man ville for eksempel ikke kalde en mand der tænder på en nøgen kvinde for en fetichist, men hvis hans tiltrækning havde 100% fokus på brysterne alene, og at hele hans seksualitet var centreret om bryster, så ville man kunne tale om en fetish.

De fleste fetishes bliver grundlagt i barndommen eller helt i begyndelsen af ungdommen, hvor seksualiteten tager sin spæde start.
Skulle alle observerede seksuelle feticher opremses, ville listen blive ekstremt lang, og meget uoverskuelig, da mange fetisher kan være bittesmå detaljer, og i nogle tilfælde, en helt bestemt sammensætning af forskellige elementer.
 
For nogle fettishister, fylder deres fetish så meget i livet, at det bliver et problem. Alt efter hvilken fetish der er tale om, kan det være et problem at finde en ligesindet partner, eller en partner som kan tilfredsstille fettishistens behov. Hvis fetishen bliver så stærk, at den fylder hovedet hele tiden, eller hvis fetishen skader andre mennesker, kan det være nødvendigt med psykologisk behandling.
Men, i langt de fleste tilfælde, kan en fetish sagtens udleves og dyrkes, og i mange tilfælde give parforholdet og sexlivet lidt ekstra krydderi.
 
Mange forbinder ordet 'Fetish' med BDSM, da det nok er den mest almindelige fetish, som deles af rigtig mange mennesker, i større eller mindre grad. Men, der er uendeligt mange, mindre udbredte, men alligevel mere almindelige, end man skulle tro...
Jeg vil skrive lidt om nogle forskellige af dem, så du kan få et indtryk af hvad en fetish også kan være.
 
Hals Fetish
Hals- fetichister finder den kvindelige hals, dens kurver og blodårer, helt central for deres seksuelle fantasier. Halse er særligt sårbare og følsomme over for ændringer i temperatur, kærtegn og massage. En foretrukken hals for en hals-fetichist er lang, slank og bleg, hvilket giver mulighed for at undersøge de blå årer under huden og betragte musklernes bevægelser.
Hals-entusiaster betragter halsen som et selvstændigt organ med unikke kurver, blødhed og duft. For nogle er nakken eller den lille hulning nederst på halsens forside, en meget vigtig erogen zone.
Halse er ofte tildækkede af hår, kraver eller tørklæder. Det kan derfor føles som en afdækning og nøgenhed, når halsen blottes, og det kan opfattes ligeså frækt og erogent, som et blottet bryst, eller andre nøgne kropsdele.
For en hals fettichist, har halssmykker stor betydning, da de er med til at sætte fokus på- og ophøje dette vidunderlige sted på kroppen. At bide, kysse og lave sugemærker på halsen, kan også give stor seksuel nydelse.
 
Fod Fetish (Podophilia)
Fodfetichister kan både være mænd og kvinder, men flertallet udgøres af mænd.
Det er meget forskelligt, hvori deres fascination for fødder ligger. Nogle ophidses af at fødderne er dækkede af strømper, mens andre foretrækker dem helt bare. Stiletter og høje hæle er også et helt almindelig ’turn on’ indenfor fetichen, og det samme gælder neglelak, pedicure og tåringe.
En fodfetichist tilfredsstilles ofte seksuelt ved at kysse eller slikke fødderne, især mellem tæerne eller under fodsålerne. Dette kan også ses som en form for sadomasochisme, hvor vedkommende som "fod-kysser" indtager en underkastende rolle. At kysse en andens fødder har historisk set symboliseret underkastelse.
Mange fodfetichister kan også godt lide at kilde fødderne, da tæerne og fodsålerne indeholder erogene zoner, og derfor er yderst følsomme for berøring. På nettet bl.a. youtube kan man finde de såkaldte "foot tickling"-videoer.
Udover at slikke og kilde fødderne, kan mange mandlige fodfetichister også lide at blive tilfredsstillet ved at kvinden gnider penis mellem fødderne. Dette kaldes også et "footjob"

Ballonfetish
Globophilia er seksuel ophidselse fremkaldt af tilstedeværelsen af balloner. Ophidselsen kan udløses af at blæse dem op eller lukke luften ud. Fetichen kan også bestå i det materiale, ballonen er lavet af. Duften og følelsen af ballonens overflade og elasticitet.
Ballonens form, når den er fuldt oppustet kan også være afgørende for nogle fetichister.
En ballon fetishist eller "Looner" kan opleve tilfredsstillelse ved fysisk kontakt med en oppustet ballon eller en uventet (eller provokeret) sprængning af en over-oppustet én.
Looners kan opdeles i poppers eller ikke-poppers.
En Popper har fokus på at ballonen sprænger, og mange har meget specifikke metoder til at få den til at sprænge, hvilket fører til deres eget seksuelle klimaks.
En Non Popper har fokus på den æstetiske tiltrækning af en oppustet ballon og vil passe på, at ballonen forbliver intakt så længe som muligt. Levetiden af en bestemt ballon forbedrer deres seksuelle interaktion med dem.
Nogle Looners fortæller, at leg med balloner i en tidlig alder, hvor ballonlegen har været koblet sammen med onani, Har senere givet dem en seksualitet, hvor ballonen er et centralt objekt for nydelsen.
Globophilia har formodentligt samme oprindelse, som andre fetiches der involverer objekter og materialer, såsom sko fetichisme, gummi og latex fetiches.
 
Brille Fetish
Brille fetishisme er kendetegnet ved, at et par briller kan fremkalde en erotisk fantasi hos en person.
De fleste fetiches bliver grundlagt i barndommen eller helt i begyndelsen af ungdommen, hvor seksualiteten tager sin spæde start.
Det er ikke ualmindeligt, at en lidt ældre person med en vis autoritet (ofte en person i en hjælpe-rolle) kan være genstand for de første erotiske fantasier. For eksempel en lærer, en sekretær eller en sygeplejerske.
Briller, kan have været en del af ’Uniformen’, og kan dermed resten af livet vække erotiske følelser.
Briller kan hurtigt få en person til at ændre udseende og udtrykke en helt anden personlighed. Derfor er briller også ofte brugt i rollespil af enhver slags. Den der bærer brillerne, kan have lettere ved at leve sig ind i en rolle, alt efter brillernes facon og udtryk.
For en brillefettichist, kan det være en helt særlig lille detalje omkring brillerne, som tænder. Det kan være farven, formen eller måden de sidder på næsen. For nogle kan det også være brillernes styrke. For eksempel vil en stærkt langsynet person, få tydeligt større øjne gennem brilleglassene. Det kan give et mere uskyldigt ’bambi’ udseende, eller udtrykke en form for hjælpeløshed.
 
Mad fetish
Visuelle mad fetishister tænder på det, at se andre spise og nyde mad. Munden er vigtig, og det er ofte fornøjelsen ved at se maden passere læberne, tungen som slikker læberne rene, og den som spisers nydelse, mens maden spises. Det er oftest mænd, som tænder på kvinders nydelse af mad.
En anden variant, kan være at kombinere nydelsen ved smag af mad, direkte med sex. Altså f.eks. smøre partneren ind i chokolade og slikke kroppen ren. Sprøjte flødeskum på erogene zoner, og slikke det af.
Body sushi og body tequila er modefænomener, som leger lidt med netop denne fetish.
Det er en fetish, som det også kan være sjovt for ikke-fetishister at prøve. Hvis ikke det i sig selv tænder, så kan det være et sjovt og anderledes pift til samlivet.
 
 
 
 

Skrevet af:
Sexolog, Marie Oddershede

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag

Gode tilbud • Konkurrencer • Information om arrangementer • Tips og tricks til dit sexliv
Information om nye produkter • Og meget mere fra din foretrukne sexshop