Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen

Vent venligst...
Kurven er tom...
09.juli 2019

Er sex sundere end Onani?

Er sex-orgasmer sundere end onani?

Sex er sundt. Det har forskere slået fast. Men hvad med dem som ikke har sex med nogen? Er det lige så sundt at ordne orgasmen på egen hånd?

Bedre søvn, styrket immunforsvar og mindre risiko for prostatakreft. At have sex er ikke bare for sjov– det har flere positive sundhedsgevindster.
Men hvad med dem som ikke er så aktive på lagnerne? Går de helt glip af samlejets fordele?

«Hvis det at have et sexliv er sundt, er det jo trist for alle dem som ikke har en partner. Men kan de lige så godt onanere?»

Før vi spørger om der findes gode nyheder for solosexen, skal vi se nærmere på, hvad en orgasme egentlig er.
Vi føler os levende når vi har orgasme. Ud over at give et ekstremt fysisk velbehag, har orgasmen det åbenlyse formål, at få dyr og mennesker til at have lyst til at reproducere sig selv.
Når mænd og kvinder får orgasme, trækker bækkenbundsmusklerne sig sammen, men faktisk er der aktivitet i mere end 30 forskellige områder af hjernen, når vi er seksuelt ophidsede. Hjernen udskiller stoffet dopamin som får os til at føle os lykkelige og opstemte.
Også kærlighedshormonet oksytosin dannes, når vi har orgasme. Det gør os blandt andet, bedre i stand til at knytte bånd til en partner.
Men selv om du ikke har en partner at knytte bånd til, er orgasmen stadig vigtig, mener Astrid Ditte Højgaard, klinisk førsteamanuensis i sexologi ved Aalborg Universitet.
 

Det er en rigtig god idé at onanere.

Udløsning og seksuell tilfredsstillelse er nemlig sundt, uanset hvordan du får det.

Orgasmer bidrager til at du føler at kroppen fungerer – at den svarer på de impulser og signaler den får.
Så på den måde er orgasmen med til at gøre at du føler dig levende, og at du er et helt menneske.

Orgasmen har nogle klare fordele for sundheden, uanset om du opnår den sammen med en partner eller på egen hånd.
Pulsen kommer helt op, og blodet strømmer hurtigt rundt i hele kroppen, ved en orgasme. I sig selv, er det meget gavnligt for kroppens generelle velbefindende, både fysisk og mentalt.
Der er noget som tyder på, at det er godt for mænd at få tømt prostatakirtlen af og til, for at forebygge prostatakræft. Det gør de hvis de får udløsning.
Et studie hvor forskere fulgte 32 000 mænd gennem 18 år, tyder på dette. Gruppen af mænd som havde hyppige udløsninger i løbet af disse år, havde også markant færre tilfælde af prostatakræft.
Sædkvaliteten bliver også bedre hvis de får udløsning af og til.
Mænds sundhed kan altså være direkte afhængig af en udløsningerne.
 

Men også for kvinder har orgasmen værdi:
For livskvaliteten er det viktigt at få orgasme. At opleve lyst, velbehag og forløsning med en orgasme er altid sundt i den forstand at det øger vores trivsel, gør os i godt humør og styrker den totale livskvalitet.

Når det gælder den rent biologiske side af sagen mht. kvinders behov for orgasmer, er dokumentationen mere sparsom.
Men, vi ved at kroppen frigør en række signalstoffer under en orgasme. De kan virke smertestillende og let berusende og desuden styrke vores evne til at knytte følelsesmessige bånd til andre mennesker.
Videnskabelige studier, har også peget på orgasmens gunstige effekt på immunforsvaret.

Men sex er nok alligevel sundere end onani...

Orgasme er altså godt, både for parløbere og soloryttere.
Alligevel kan det have fordele at få orgasme under samleje i stedet for ved onani.
Jo mere tid du bruger på det, og jo mere seksuel spænding du bygger op, desto større er forløsningen.
De fleste som har sex med sig selv, gør det hurtigt og effektivt, og med det formål at få en udløsning.
Selv om orgasmen antageligt er den samme, om du opnår den alene eller sammen med andre, bliver der højst sadsynligt, sat gang i flere gode, sundhedsgivende reaktioner i hjernen og kroppen, hvis du har sex med en partner.
Bare hud- og slimhindekontakten frigiver antageligt en række hormonlignende stoffer, for eksempel oksytosin, som ekstra bonus til selve orgasmerefleksen.
Derudover, styrker god sex parforholdet, og følelsen af at være elsket og værdsat. Noget som øger begges livsglæde og evne til at håndtere livets op- og nedture.

Sex og orgasmer har i alle tider optaget mennesket, og der er utrolig mange undersøgelser, teorier og antagelser... Men, jeg tror at alle kan blive enige om, at det er utrolig dejligt at få orgasme, det er dejligt at være seksuelt ophidset, og dejligt at have sex,- både med en partner, og ved egen hånd.
​Indenfor f.eks. Tantra, og andre mere spirituelle retninger, tales der om seksuelle energier, som også har en helt afgørende indvirkning på vores sundhed og velbefindende. Men, det er en helt anden historie. En tantramassage, hvor det ikke er et mål at opnå udløsning, skulle også have en enorm effekt...

Kilder:
​Artiklen er skrevet, med inspiration fra 'Spørg en forsker', hvor fagpersoner uddaler sig om emnet.
​Astrid Ditte Højgaard, Overlæge ved Aalborg Universitetshospital.
Christian Graugaard, Professor og Læge, Sexologisk forskningscenter ved Aalborg Universitet.


Skrevet af:
Sexolog, Marie Oddershede

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag

Gode tilbud • Konkurrencer • Information om arrangementer • Tips og tricks til dit sexliv
Information om nye produkter • Og meget mere fra din foretrukne sexshop